Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Agricultorii anunță proteste! Mesajul Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni (galerie foto)

ro

03 Aug, 2020 12:12 3195 Marime text
  • Agricultorii dobrogeni vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

UPDATE 6

Theodor Ichim
a spus că oamenii disperați fac lucruri disperate.

Cerem ca până la jumătatea lunii august să se ia masuri, să se suspende ratele. Multe rate sunt stabilite la final de august. Nu avem bani să plătim ratele. Avem o lista de revendicări. A doua ar fi plată de urgență a sumelor fixate pentru despăgubire, rambursarea cu celeritate a TVA-ului din Agricultură.

S-a eliminat evaziunea. Trebuie să primim și banii cu care finanțăm statul, cu control ulterior. Plata pentru subvenția pentru motorină. Nu avem nici o legatură cu șoselele României. Totodată, în Dobrogea, avem o situație specială. Sunt zone neirigabile. Propunem modificarea legislației pentru obtinerea irigației din surse alternative. Lăsați-ne să ne formăm un puț daca ANIF nu e în stare să nu ne aduca apă, a mai menționat Theodor Ichim.

Acesta a cerut încurajarea plantării de perdele forestiere direct de agricultori. Mai cere și prioritate pentru proiectele de irigații naționale în situația în care e regiunea cu cel mai mare deficit de apă.

Filipescu a mai spus că ar trebui date subvențiile în avans.

UPDATE 5

Un alt fermier a luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Fermierii sunt foarte bogați în mijloace fixe, dar nu au lichidăți. Tot timpul se fac investiții. Un tractor de ultimă oră costă cât două apartamente în Constanța. Familiile fermierilor au copii care merg la școală. Ei sunt capul familiei, a mai spus un fermier.

El a mai adăugat ca e supărat pe ministrul agriculturii, care a răspuns că fermierii români nu sunt serioși.
 
UPDATE 4


Lucrez în agricultura din Constanța din 1970. Avem necazuri deosebite. Am cheltuit toți peste 2.700 de lei pentru o producție bună. Am mai făcut niște cheltuieli în speranța de a obține ceva bun. Nu am făcut, a mai spus unul dintre agricultorii prezenți la eveniment.


UPDATE 3

Teodor Ichim, fermier in Dobrogra, zona Negru Vodă și Adamclisi - În Dobrogea este o situație de calamitate. Este o situație gravă. Întoarcem a doua cultură. Suntem în fața înființării noului an agricol - o a treia cultură. Anul acesta nu am avut niciun venit. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Pe de alta parte, Dobrogea este o zonă unde fermele sunt mari, au salariați și se plătesc taxe la stat. Privind un studiu al unei firme care conștruieste eoliene, din cauza temperaturilor diferențiate dintre aer și uscat, aerul rece ridicat de deasupra apei se ridică dupa ce își crește temperatura, venind alt aer rece. Se creează astfel o presiune atmosferică.

Pe fondul ăsta, toate parcurile eoliene sunt înființate în Dobrogea. Presiunea este ca o piatră aruncată în râu, a mai spus Ichim.

 El a mai spus că dorește ca guvernanții să vadă ce gravă e situația.

 Vă rugăm luați măsuri față de fermierii din Dobrogea pentru ca situația e mult mai gravă, a conchis Ichim.

UPDATE 2

Răzvan Filipescu
a luat cuvântul, în calitate de fermier și inițiator al grupului de inițiativă civică.

Din păcate astăzi ne uneste un lucru nefericit - situația dramatică a agriculturii din Dobrogea. Le mulțumesc numeroșilor fermier din zonele limitrofe care s-au alăturat.

Urmare a faptului că inițiativa privind amânarea ratelor a fost contestată, solicităm o OUG pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă de minim un an de zile. Din punctul nostru de vedere, este o măsură bună. Nu are niciun impact bugetar, ci poate fi chiar un beneficiu.

Suspendarea ratelor este similara cu cea acordată în luna martie, pentru persoanele fizice și juridice. Avantajul acestei măsuri este și acela că vine în întâmpinarea băncilor. În lipsa acestei măsuri, băncile ar fi obligate să facă restructurări de credite. Ar veni în avantajul lor ca nu ar mai calcula provizioane. 99% vom fi pe pierderi. Dobrogea este o zona specială. Peste 450.000 de hectare sunt afectate la nivelul județului Constanța, o treime din suprafața totală afectată la nivel național.


UPDATE 1

La eveniment sunt prezenți Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară, plus alte câteva zeci de fermieri afectați de secetă și nu numai.


În aceste momente, are loc o conferință de presă a Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni (Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară).

Agricultorii vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

Mesajul agricultorilor: Ieșim în stradă! Blocăm drumurile!

Solicităm emiterea unei Ordonanțe de Urgență / act normativ în regim de urgență care să prevadă următoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii