Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO Președintele Klaus Iohannis face declarații la Palatul Cotroceni

ro

02 Sep, 2020 18:03 1497 Marime text
  • Președintele României, Klaus Iohannis, susține în aceste momente, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.


Klaus Iohannis: „Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare, atât în ceea ce privește cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese și persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndurerate de pierderea celor dragi.

În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităților culturale și redeschiderea restaurantelor, dar și apropiata începere a anului școlar, fac un nou apel: dragi români, continuați să fiți responsabili!

Virusul, în absența încă a unui vaccin, are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și pentru cei din jur. Protejați-vă, așa cum deja știm cu toții: mască, distanță, igiena mâinilor. Este deja evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem în confruntarea cu acest virus.

Guvernul, autoritățile statului au luat și continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu este totul perfect și pot fi recunoscute și corectate acele erori, însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării.

În toate țările lumii, sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme și România nu a făcut o excepție.

Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotamentul și profesionalismul lor, dar, așa cum știm cu toții, lupta nu s-a încheiat. De aceea fac apel la personalul medical, la managerii de spitale, la Direcțiile de Sănătate Publică să continue munca începută, să se organizeze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat, pentru a avea la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru îngrijirea persoanelor bolnave.

Acestea sunt problemele reale ale României, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările. Sunt însă unii care, în loc să fie parte a acestui imens efort de construcție, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la Partidul Social Democrat.

Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlamentul României. Timp de mai multe zeci de minute, s-a așteptat întrunirea cvorumului necesar pentru dezbaterea și votarea acelei moțiuni de cenzură neavenite. Cu alte cuvinte, chiar cei care au inițiat acest demers nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari.

Am spus de la început că este cinică și iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înaintea alegerilor parlamentare la termen.

Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acționează politic nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri?

Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.

Sper ca pesediștii să ia foarte în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid.

Unii lideri ai PSD continuă să inducă ideea unei noi moțiuni de cenzură, care să fie depusă în următoarea perioadă.

Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19!

Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacții în lanț, care ne-au arătat mai clar decât oricând eșecul instituțional al acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani și care a fost patentat de PSD. Acum s-a putut vedea diferența dintre oamenii politici dispuși să își asume cu responsabilitate gestionarea unui moment extrem de dificil și politicienii fără soluții, care alimentează știri false și suspiciuni, făcând astfel foarte mult rău propriilor cetățeni.

România trebuie să intre într-o etapă de dezvoltare accentuată și să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului.

Vă mulțumesc! Dacă aveți întrebări, vă invit”.


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, în această seară, în declarația de presă, ați făcut încă o dată apel la responsabilitate şi în acest context aş vrea să vă întreb despre responsabilitatea autorităților, având în vedere faptul că firma care a câștigat licitația pentru livrarea măștilor sanitare a anunțat că nu poate livra toate măștile la timp, adică până mâine, așa cum le-a cerut ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi, în acest context, ce vor face autorităţile astfel încât în momentul în care va începe şcoala toți copiii din familiile defavorizate să beneficieze de măștile de protecție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Autorităţile vor face ce scrie în contract, fiindcă aceste achiziții se fac în baza unui contract, dar înțeleg că s-a început livrarea acestor măști și este, evident, responsabilitatea firmei care a contractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sigur, sunt detalii, pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.

Jurnalist: Dar, dacă totuși nu vor fi livrate la timp, există și un alt plan al autorităților, astfel încât de la 14 septembrie copiii să poată beneficia de aceste măști gratuite?

Președintele României: Cu siguranță se găsesc soluții. Se vor găsi soluții și la Guvern, se vor găsi și în administrațiile locale și înțeleg că deja multe administrații au început să își procure astfel de măști pentru a le pune la dispoziția elevilor, respectiv a dascălilor.

Jurnalist: Domnule Președinte, în urmă cu câteva zile, mașina în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bodea, a fost implicată într-un accident. Doi oameni au fost răniți, s-a deschis dosar penal, există și niște imagini, din care se vede că șoferul ministrului ar fi fost vinovat. Considerați că ministrul are și el o responsabilitate, chiar dacă nu se afla la volan, și ar trebui să și-o asume în vreun fel și, dacă da, cum?

Președintele României: În primul rând pot să spun că este regretabil că se întâmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puțin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbești când vrei să ajungi cu mașina undeva și acesta este un lucru pe care ar trebui să îl reținem cu toții. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuția, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare.

Jurnalist: Domnule Președinte, potrivit unui raport dat publicității chiar astăzi de Centrul European pentru Controlul Bolilor, este un organism al Uniunii Europene, în ultimele două săptămâni România este pe primul loc la numărul de decese din cauza COVID, având o rată de 3,1 la 100.000 de locuitori. Adică, este cea mai mare din Uniunea Europeană, Bulgaria este la jumătate față de noi, pe locul doi, și Spania pe locul trei, la o treime. V-aș întreba dacă ați discutat cu ministrul Sănătăţii de ce este o rată a mortalității atât de mare în România, mai ales în contextul în care potrivit unui răspuns primit de Libertatea de la ministerul Sănătății nu există și o situație a infecțiilor nosocomiale asociate deceselor de COVID.

Președintele României: Da, am discutat, evident, și în ultimele zile cu ministrul Sănătății, și pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt îngrijorătoare și, exact din acest motiv, eu repet la fiecare apariție publică ca oamenii să aibă grijă să poarte mască, să păstreze distanța, să se spele pe mâini. Este evident că doar aceste lucruri ne protejează și îmi pare rău că trebuie să repet mereu: dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți-vă de boală! Mască, distanță, igienă! Însă statisticile, sigur, dacă le luăm pe ultimele două săptămâni, ne arată o creștere a epidemiei de la noi, însă dacă luăm întreaga perioadă de când a apărut pandemia în Europa, pot să spun că nu stăm cel mai rău nici la numărul de infectați, nici la numărul de decese pe 100.000 de locuitori, dar asta nu readuce pe nimeni în viață din cei care, din nefericire, au decedat. Și, încă o dată, avem nevoie de aceste măsuri simple și trebuie să le luăm foarte, foarte în serios.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, în toată perioada și în toată lumea am fost undeva pe locul 33 din peste 230 de state, deci destul de sus. Este vina oamenilor că nu se protejează suficient? Ar avea și autoritățile o vină?

Președintele României: Asta cu vina autorităților cred că am mai discutat-o și putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD a tărăgănat adoptarea Legii carantinei și, atunci, ne amintim foarte bine că, din păcate, atunci un număr mare de persoane s-au infectat, fiindcă s-a indus ideea că această boală nu este periculoasă. Acum plătim prețul pentru asta.

Jurnalist: Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb, în legătură cu escaladarea tensiunilor din ultimele zile din Marea Mediterană între Turcia și Grecia, care este poziția României și dacă există îngrijorări în legătură cu un eventual conflict diplomatic cu Turcia, ținând cont că aceștia explorează și în Marea Neagră, în apropierea perimetrului Neptun Deep.

Președintele României: Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine şi nu fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greșit înțelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că așa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziția noastră.

Jurnalist: Pentru Marea Neagră, avem îngrijorări?

Președintele României: Pentru Marea Neagră nu văd niciun fel de probleme acum.

Jurnalist: Bună seara, domnule Președinte! Înainte ca Liviu Vasilescu să-şi semneze demisia, a semnat şi detașarea lui Radu Gavriș de la adjunctul Poliției Capitalei către IPJ Harghita. Surse din Poliţie spun că, de fapt, ar fi făcut acest lucru pentru că ar fi avut informații că Radu Gavriș este cel care a dat presei informația conform căreia Liviu Vasilescu s-a întâlnit în acea noapte de 8 august cu liderul clanului Duduianu. Aş vrea să vă întreb în calitate de şef al CSAT dacă veți cere lămuriri de la vârful MAI despre această detașare.

Președintele României: Eu sunt convins că la aceste întrebări vă poate răspunde Ministerul de Interne, respectiv Poliția, cel mai bine. Sunt chestiuni de bucătărie internă în Poliţie despre care, sigur, pot să mă informez, dar cred că mai bine întrebați direct acolo.

Jurnalist: Bună seara! Voiam să revenim puțin la cazul ministrului Transporturilor, pentru că în anii trecuți am văzut o anchetă de notorietate, am putea spune, în țara noastră, un fost demnitar, Gabriel Oprea, a fost anchetat pentru abuzul de coloane oficiale. Este diferită această situaţie a domnului Lucian Bode în ce priveşte abuzul de coloane oficiale şi, dacă da, Lucian Bode ar trebui să demisioneze de la Ministerul Transporturilor? Mulţumesc.

Președintele României: Cu greu pot fi comparate aceste două spețe. Ne amintim cu tristețe de incidentul de acum câțiva ani când un polițist a murit într-un accident. Din informațiile mele, încă se cercetează şi nu este finalizată speța. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană. Ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. Dacă acolo în trafic s-a greșit vom afla, sper foarte repede, cine şi de ce a greșit.

Jurnalist: Ar trebui să îşi dea demisia?

Președintele României: Nu cred. Cred că este bine să se lămurească circumstanțele accidentului. Dar din informațiile mele ministrul a fost pe banchetă în spate. Dar, încă o dată, până nu avem datele, nu e bine să speculăm.

Jurnalist: Pentru că sunteți de formație profesor, aveți un mesaj direct către profesorii din România, care încep la 14 septembrie un an școlar atipic? Ce ar trebui să facă sau să spună ei pentru ca lucrurile să meargă cât se poate de lin?

Președintele României: Evident că voi avea un mesaj special pentru dascăli, pentru elevi. Dar acest mesaj special îl voi livra cu o ocazie specială și nu în cadrul unei conferințe de presă uzuale. Voi avea cu certitudine un mesaj atunci când începe școala.

Jurnalist: Așa cum spuneați şi dumneavoastră, domnule Președinte, statisticile ne arată o creștere a epidemiei în ultima perioadă. Întrebarea este, dacă această creștere continuă, considerați că ar trebui să renunțăm la măsurile adoptate recent, măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor? Vă mulțumesc.

Președintele României: Este evident că foarte multă lume își pune întrebarea ce facem, deocamdată experții, epidemiologii spun că se poate începe anul școlar și eu sunt de părere că în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane care au fost detectate cu acest virus sau dacă crește neașteptat numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, sigur că s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învățământul online sau Săptămâna Altfel, care există ca și structură în anul școlar. Dar eu sper să nu fie cazul să ajungem acolo.

Jurnalist: Cu nici patru zile înainte, părinții au rămas să afle exact cum se desfășoară anul școlar. Ce părere aveți despre faptul că aceștia trebuie să se organizeze cu doar câteva zile înainte, în funcție de fiecare scenariu în parte?

Președintele României: Din păcate, boala nu este previzibilă și evoluția vedem că este imposibil de prezis. Noi am sperat, dacă ne amintim cu toții, acum poate două luni de zile, să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar, din păcate, lucrurile au luat cu totul și cu totul altă turnură, și din vina unor politicieni, și iată că ne confruntăm cu o medie de peste 1.000 de cazuri zilnic. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, asta este evoluția epidemiei. Trebuie să fim realiști, trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm măsurile atunci când avem toate datele și aceste date, și căile de urmat, sigur că ne sunt indicate în primul rând de experți.

Jurnalist: Domnule Președinte, moțiunea de cenzură a ridicat din nou problema traseismului în PNL. Înainte de moțiunea de cenzură, PNL a cooptat-o pe Emilia Meiroșu, iar imediat după moțiunea de cenzură am văzut-o cooptată de PNL și pe senatoarea Roxana Pațurcă, senatoare care nu mai demult de 13 august acuza PNL în gura mare, pe Facebook, de tunuri financiare. Mai mult, în spațiul public au apărut informații despre faptul că PNL ar fi promis locuri eligibile pe listă parlamentarilor PSD care vor ajuta PNL cu moțiunea de cenzură. Aș vrea să vă întreb dacă în aceste condiții, în opinia dumneavoastră, în politică scopul scuză mijloacele și dacă vă vedeți în campania electorală ce va urma, campania pentru parlamentare, sprijinind un PNL care are pe liste oameni care l-au ajutat pe Liviu Dragnea cu votul lor să măcelărească legile justiției.

Președintele României: Foarte bună observație, mulțumesc! Eu reiterez ce am mai spus. Eu sunt împotriva acestui traseism politic, ba mai mult am avut diferite întâlniri și cu foști colegi, colege din PNL și le-am spus și lor acest lucru. Dar, evident, cazuri punctuale au apărut și trebuie să spun încă o dată: eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politica românească când acest traseism nu se mai practică.

Jurnalist: Dumneavoastră ați spus în repetate rânduri că sunteți împotriva traseismului, premierul Orban s-a exprimat și dânsul împotriva traseismului și totuși traseismul continuă în PNL. Cum vă explicați? În PNL nu se ține cont de autoritatea dumneavoastră, de cuvântul dumneavoastră, de autoritatea domnului Orban?

Președintele României: Probabil se va ține cont din ce în ce mai mult. Cel puțin asta ar fi speranța mea, ca cel mai important partid acum de pe scena politică să dea un exemplu demn de urmat și în acest domeniu.

Jurnalist: Bună seara, domnule Președinte! Dacă îmi permiteți o întrebare tot legată de situația de la moțiunea de cenzură. Am văzut că cei de la UDMR au boicotat votul moțiunii de cenzură și spuneau că, dacă va fi cvorum de ședință, atunci se vor prezenta și dânșii în sală. Voiam să vă întreb dacă știți ce anume au promis liberalii celor de la UDMR ca să boicoteze acest vot la moțiunea de cenzură. Asta în contextul în care în urmă cu ceva timp dumneavoastră îi criticați pe social-democrați pentru că au negociat cu cei de la UDMR, spunând că au trădat cumva țara.

Președintele României: Am urmărit și eu cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine pe parcursul zilei, dar, din păcate, nu am aceste informații, ca să vă lămuresc. Va trebui să întrebați la UDMR de ce și-au schimbat atitudinea pe parcursul zilei.

Jurnalist: Cum vedeți dumneavoastră această modificare, schimbare de opinie a celor de la UDMR în cazul moțiunii de cenzură?

Președintele României: Nu cunosc motivația și nu îmi permit să fac presupuneri.

Jurnalist: Domnule Președinte, Italia a anunțat recent că așteaptă zeci de mii de muncitori sezonieri români în această toamnă la muncile agricole. Acești muncitori au rămas să intre într-o carantină activă, așa cum au anunțat ei, care ar presupune ca acei muncitori să fie carantinați la locul de muncă, astfel încât ei să poată desfășura acele activități specifice. Cât de mult credeți că ar urma să fie protejați acei muncitori români? Și dacă da, dacă s-ar impune o astfel de metodă și în România.

Președintele României: Noi am avut câteva cazuri destul de nefericite, dacă ne amintim, în această primăvară cu români care s-au dus la muncă în altă parte. Cred că toată lumea a tras de acolo concluziile și, sper, și învățămintele. Mă aștept la o mult mai bună protecție pentru românii noștri care merg la muncă în altă parte.

Jurnalist: Ministrul Educației a declarat: „nu avem niciun fel de termen pentru achiziționarea celorlalte tablete”, făcând referire la 168.000 de tablete. Aș dori să vă întreb dacă ați discutat cu doamna Monica Anisie și dacă v-a explicat cum anume vor avea acces la educație cei 168.000 de copii pentru care familiile lor nu își permit?

Președintele României: Din informațiile mele, la Guvern se caută soluții pentru această situație și sper să se găsească foarte repede o soluție. E clar – copiii, în special în mediile defavorizate, au nevoie de acest sprijin din partea statului.

Jurnalist: V-a dat Guvernul și un termen până la care va găsi o soluție?

Președintele României: Aștept cu mare interes și eu.

Jurnalist: Social-democrații au anunțat că intenționează ca la dezbaterea rectificării bugetare din Parlament să elimine articolul din OUG care prevede majorarea pensiilor cu 14% și că doresc atingerea pragului de 40%. Cum vedeți dumneavoastră acest demers?

Președintele României: Este un demers politicianist, populist, electoralist, fără niciun fundament. Am mai discutat aceste chestiuni. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție și nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creșterea pensiilor – atenție, creșterea pensiilor! - este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat de dumneavoastră afirmând cu nesimțire în spațiul public că pensiile au fost tăiate.

Nu! Pensiile au fost majorate și fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturașul de pensie că i-a crescut pensia. Dar mai mult decât atât, asta a explicat și premierul, și ministrul Finanțelor, nu s-a putut merge pe majorare.

Sigur, după ce economia își va reveni - fiindcă avem o problemă cu economia - după ce își va reveni, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă și putem să înțelegem, pot să înțeleg foarte simplu acest lucru. Însă să vii acum în Parlament și să spui că din opoziție știi mai bine decât Guvernul câți bani sunt mi se pare un demers total contraproductiv.

Și vreau să subliniez în acest fel și o chestiune care recunosc că mi-a plăcut. Curtea Constituțională a constatat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice ale țării. Și asta mi se pare o chestiune deosebit de importantă. Nota bene – PSD nu poate din opoziție să pună în dificultate finanțele publice. Ar fi absurd! Și ei cunosc foarte bine motivația. S-au jucat cu această legislație, au amăgit pensionarii la vremea respectivă, cu toate că au știut foarte bine că această mărire nu va fi posibilă.

Jurnalist: Domnul Vasilescu, fostul șef al Poliției Române, a trebuit să plece din funcție, să demisioneze după întâlnirea cu interlopii, deși nu e clar de ce doar domnia sa, câtă vreme a fost un ordin care nu putea veni decât din partea ministrului. Presupun că nu l-a chemat vreun subordonat pe domnul Vasilescu din concediu să se întâlnească cu interlopii. Dar totuși a plecat din funcție, pentru a salva prestigiul instituției, mai ales în campania electorală, când nu putea atârna ca un bolovan de gâtul Guvernului. Întrebarea ar fi dacă doamna procuror-șef DIICOT, doamna Hosu, care se întâlnește și dânsa în fiecare seară, cel puțin la dânsa acasă, cu un inculpat, cu soțul domniei sale, domnul Hosu, inculpat într-un dosar de corupție în care procurorii DNA au cerut astăzi condamnarea pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații nedestinate publicității și la dare de mită. Întrebarea e: doamna Hosu, tot pentru prestigiul instituției, trebuie să demisioneze? Sau dânsa poate să rămână în funcție, mai ales că pe 15 septembrie, adică peste două săptămâni, ar urma să se pronunțe un verdict în primă instanță. Și atunci s-ar întâlni acasă cu un potențial condamnat, dacă va fi domnul Hosu condamnat. Deocamdată e inculpat. Iar dacă se va ajunge la o condamnare finală, cred oricum că am fi singurul Parchet care are un șef care se întâlnește acasă, seară de seară cu un inculpat, la acest moment.

Președintele României: Da, e bună întrebarea. Și sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și o să primim de acolo un răspuns autorizat.

Jurnalist: Părerea dumneavoastră, însă, poziția dumneavoastră, ca Președinte care a semnat numirea doamnei Hosu, care este?

Președintele României: Părerea mea este că CSM va da un răspuns la această chestiune.

Jurnalist: Totuși nu vă asumați poziția de Președinte care a semnat și tot el al trebui să revoce din funcție un procuror?

Președintele României: Dacă va exista o solicitare, atunci cu siguranță o voi analiza cu mare atenție. Dar eu nu am ca Președinte, nu am instrumente să analizez în detaliu aceste chestiuni, așa cum poate să o facă CSM.

Jurnalist: Dar ați cerut demisia domnului Bănilă pentru mult mai puțin, tot șef DIICOT, fără să așteptați ceva de la CSM.

Președintele României: Mulțumesc!

Jurnalist: Mulțumesc și eu!

Jurnalist: În momentul apariției unui vaccin anti-COVID, dacă părinții refuză vaccinarea, copiii vor mai fi primiți la școală?

Președintele României: Ar fi excelent să avem un vaccin împotriva acestei boli, COVID-19, și, în măsura în care vom dispune de acest vaccin, sigur, se va repune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu.

Eu sunt de părere că lumea trebuie să se vaccineze. Dar dacă putem să condiționăm mersul la școală de vaccinare este o întrebare care va trebui analizată foarte, foarte atent,. Cred că este foarte bine să fie vaccinați copiii, dar nu cred că este bine să le fie îngrădit dreptul la învățătură dacă părinții, din varii motive, hotărăsc să nu vaccineze sau să nu vaccineze atunci copilul.

Jurnalist: Pe 27 septembrie avem alegeri, iar toate secțiile de vot sunt în școli. Pe parcursul întregii zile, ne putem aștepta și la 1.000 de persoane care să intre în secțiile de vot. Mai mult, este prevăzut următorul fapt: persoana poate să își dea masca jos pentru identificare. Dacă e să ne raportăm concret la ce se poate întâmpla, persoana respectivă poate să tușească sau să strănute. Voiam să vă întreb dacă nu considerați că se impun după ziua alegerilor mai multe zile libere, astfel încât să se facă o dezinfecție în sălile de clasă, întrucât riscul epidemiologic pentru copiii este foarte mare.

Președintele României: Da. Sunt perfect de acord să se găsească soluțiile cele mai bune pentru a face o dezinfecție profundă după ziua alegerilor. Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secțiilor de votare nu se poate face peste noapte. Deci, cel puțin o zi sau două înainte de vot, școala va trebui să fie liberă pentru instalarea secțiilor de votare. Iar după ziua votului, este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă. Și aceste lucruri trebuie rezolvate, după părerea mea, foarte urgent de Guvern și de responsabilii din Guvern și din autorități.

Jurnalist: În discuțiile pe care le-ați avut cu ministrul Educației sau cu ministrul Sănătății, a existat această propunere din partea domniilor lor, astfel să existe zile libere după ziua votului, pentru dezinfecție?

Președintele României: Toată lumea este conștientă de faptul că trebuie să existe un acces liber, deci fără elevi în școală, și pentru pregătirea secției, și pentru dezinfecția ulterioară, da.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Președinte, aș reveni puțin la problema traseismului, pentru că PNL, după ce a racolat 135 de primari de la PSD, acum a trecut la parlamentari PSD. Cifrele arată că grupul PNL doar la Camera Deputaților s-a mărit cu peste 20% strict pe bază de traseism. În aceste condiții, îi veți cere liderului PNL Ludovic Orban să nu-i pună pe lista pentru parlamentare pe toți aleșii transferați de la PSD? Ar fi singura pârghie concretă prin care ați arăta și dumneavoastră, și domnul Orban, că într-adevăr respingeți traseismul.

Președintele României: Nu pot decât să repet ce am spus și adineaori. Eu sunt împotriva traseismului. Acest lucru l-am spus și public, l-am spus și colegelor și colegilor din PNL și în consecință ei vor avea o abordare când se pregătesc pentru alegeri, dar, din calitatea de Președinte a României nu pot să merg la un lider de partid să-i solicit pe cine să pună și pe cine să nu pună pe listă. Aceasta este o decizie a partidului, dar atitudinea mea am făcut-o publică și o voi face publică și în continuare.

Jurnalist: Dar vă așteptați ca domnul Orban să nu pună pe lista pentru parlamentare pe locuri eligibile, cel puțin, parlamentari traseiști?

Președintele României: Asta cred că este foarte bine să întrebați acolo, la partid.

Jurnalist: Dumneavoastră le veți cere românilor să nu voteze o listă de partid pe care sunt traseiști?

Președintele României: Eu tot timpul am cerut românilor să voteze oameni responsabili.

Vă mulțumesc! Vă doresc tuturor multă sănătate!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii