Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

ro

15 Jan, 2020 10:09 4083 Marime text
Asociaţia „Casa Mării Negre” celebrează astăzi, în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa, 170 de ani de la nașterea poetului național al românilor.

În urmă cu zece ani, prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, se stabilea ca ziua de 15 ianuarie, data nașterii lui Eminescu, să fie sărbătorită în România ca Ziua Culturii Naționale, prilej de promovare a valorilor culturale perene ale acestei țări.

Anul acesta, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” (preşedinte dr. Dorin Popescu) organizează a treia ediţie a mesei rotunde anuale, pe teme privind cultura naţională la Constanţa. Ediţia 2020 se va desfăşura sub motto-ul „Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii”.

„Celebrăm această zi cu mândria de a aparţine uneia dintre cele mai vechi culturi europene şi cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”, afirmă Dorin Popescu.

UPDATE 7

„Să ne amintim mereu de Ovidiu, să nu lăsăm cultura românească să trăiască doar cu ocazia sărbătorilor formale“, i-a îndemnat pe cei prezenți președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”. 

În aceste momente se face o fotografie colectivă cu Ovidiu, „poetul iubirilor gingașe”, care a transformat tristul său exil la Tomis într-un simbol al culturii dobrogene.


UPDATE 5 

Grupul se deplasează la statuia lui Ovidiu.

UPDATE 4 

Un alt moment este constituit de fotografiile de grup, făcute în fața statuii. Dorin Popescu invită constănțenii să se întâlnească, în fiecare an, pe 15 ianuarie,la ora 10, în acest punct esențial al culturii naționale, pentru a omagia cultura românească și pe poetul său emblematic. 

UPDATE 3 

La eveniment sunt prezente oficialități, directori de instituții culturale, ca răspuns al invitației lui Dorin Popescu, președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”.

UPDATE 2 

Următorul moment este unul liric. Elevi ai liceului constănțean Mihai Eminescu oferă un recital de versuri din opera marelui poet celebrat astăzi.

UPDATE 1 

Dorin Popescu, președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”: „Aici, la statuia lui Eminescu, este kilometrul 0 al culturii naționale”. Se adresează un apel către tineri de a-și cunoaste rădăcinile: „Nicăieri nu veți fi liberi, oriunde in lume, fără a ști de unde vă trageți, fără să vă cunoașteți cultura și identitatea națională “.

Toți cei prezenți au adus flori pentru a le depune la monument.    

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii