Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legislația concediilor medicale, modificată. Iată ce trebuie să știe asigurații

ro

11 Aug, 2020 00:00 2361 Marime text
  • Legislația concediilor medicale a fost modificată
Legislația concediilor medicale a fost din nou modificată printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat joi în Monitorul Oficial. Printre altele, certificatele medicale care nu îndeplinesc condițiile de legalitate pot fi respinse de la plată.
Ordinul MS și CNAS nr. 1.395/830/2020 modifică normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 (ordonanța cu concediile medicale), cuprinzând o serie de chestiuni relevante pentru angajatori.
O modificare importantă este includerea, la articolul 56 din norme, a concediilor medicale pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării. Concret, durata acestor concedii nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.
"Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină, boli infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni" scrie în Ordinul MS și CNAS nr. 1.395/830/2020.
Apoi, actul normativ elimină necesitatea plătitorului indemnizației, adică firma, de a elibera adeverința din care să rezulte numărul zilelor de concediu pentru cazurile de:
  • tuberculoză;
  • carantină;
  • bolile pentru care s-a impus izolarea.
Mai departe, Ordinul MS și CNAS nr. 1.395/830/2020 introduce la articolul 64 din norme termenul de 90 de zile prevăzut de ordonanță pentru a depune la registratura casei de sănătate, pe hârtie sau electronic, solicitarea scrisă de decontare, la care trebuie atașat centralizatorul privind certificatele de concediu medical.
Mai este introdus și motivul pentru care se resping la plată unele sume cerute: mai exact, dacă se constată că sunt certificate medicale care nu îndeplinesc condițiile de legalitate și conformitate, sumele aferente nu vor fi acceptate pentru decontare.
Indemnizația pentru carantină sau izolare este suportată 100% din bugetul statului (până la această modificare, procentul era de 75%), chiar din prima zi de concediu. Despre modul concret de acordare a concediului și indemnizației, puteți citi aici.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii