Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea 177/2015 impune angajarea unui diriginte de şantier, amenzi şi taxe către ISC Vrei casă nouă… ai cheltuieli suplimentare

ro

01 Sep, 2015 00:00 38284 Marime text
Potrivit prevederilor Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie, din data de 31 august a acestui an, orice persoană care îşi va construi o casă, indiferent de zonă (urbană sau rurală), este obligată să angajeze un diriginte de şantier autorizat, care va superviza calitatea lucrărilor. Cine nu se va conforma legii riscă să fie amendat cu sume de până la 10.000 de lei.

Conform Legii nr. 10/1995, până acum, dacă îţi construiai o casă, erai obligat să ai proiect tehnic verificat şi să angajezi un diriginte de şantier care verifica lucrările. Numai că această regulă nu se aplica în cazul în care imobilul (cu parter sau P+1 ori o anexă gospodărească) era ridicat în mediul rural sau într-un sat arondat unui oraş, municipiu. De ieri, exact excepţiile menţionate anterior nu mai sunt valabile.

În acest context, că îţi construieşti o locuinţă sau faci lucrări într-o casă pe care o ai în mediul rural, eşti forţat de lege să angajezi un diriginte de şantier autorizat, chiar dacă imobilul va avea doar parter sau parter şi un etaj. Mai mult, verificarea calităţii lucrărilor va fi inclusă în fişa de post a responsabililor tehnici autorizaţi, care vor fi angajaţi de persoanele ce vor executa efectiv lucrările. „Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (...) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor“, se stipulează în normative.

Mai mult, proiectele, execuţia lucrărilor şi a construcţiilor vor fi expertizate tehnic de către experţi tehnici atestaţi. Dacă nu te conformezi noilor prevederi legale, vei fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Amenzi şi mai mari

Proiectele vor fi verificate înainte de a fi folosite de către verificatori atestaţi (alte persoane decât cele care le-au întocmit), excepţie făcând doar cele elaborate pentru casele care vor avea doar parter.

„Verificarea proiectelor privind respectarea reglementărilor tehnice referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile se efectuează de către specialişti verificatori de proiecte atestaţi pe domenii/subdomenii şi specialităţi, alţii decât specialiştii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica şi ştampila proiectele întocmite de el, proiectele la a căror elaborare a participat sau proiectele pentru care, în calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiză tehnică“, se menţionează în noua lege.

Cu toate acestea, proiectele tehnice nu vor fi verificate atunci când este vorba de locuinţe unifamiliale care au doar parter şi de anexe gospodăreşti ale persoanelor fizice situate în mediul rural şi în satele ce ţin de municipii şi oraşe. Aceeaşi regulă se va aplica şi pentru construcţiile provizorii ce nu necesită autorizaţii de construire. Dacă te încumeţi să faci lucrări fără ca proiectele tehnice să fie verificate de specialişti atestaţi, rişti amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Alţi bani… statului

Potrivit prevederilor Legii nr. 177/2015, autorităţile vor controla lucrările prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). Totodată, investitorii sau proprietarii vor trebui să vireze către ISC o sumă de bani echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor, fie că vorbim de construirea unei noi case, fie de intervenţii în imobilul existent. Suma ce va reveni ISC-ului va fi virată astfel: 50% din aceasta, în momentul transmiterii către ISC a înştiinţării privind data demarării lucrărilor autorizate, iar restul banilor (sumă ce va fi calculată ulterior în funcţie de valoarea finală a lucrărilor), odată cu semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Dacă încerci să amâni plăţile, legiuitorul a prevăzut penalizări cu 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.Textul integral al Legii nr. 177/2015 poate fi citit accesând

Legea nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • proiecte case 03 Oct, 2015 23:59 http://interestingstructures.blogspot.ro/2015/10/locuinta-p1e-agatha.html