Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lacul Nuntași, din nou alimentat cu apă se trezește la viață!

ro

02 Nov, 2020 00:00 3404 Marime text
 
  • A fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna și flora afectate de secetă
  • Lucrările care au făcut legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria au demarat la începutul lunii septembrie
  • Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au realizat lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei
  • Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă
  • Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m
 
A fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna și flora afectate de secetă.
“Apa începe din nou să curgă în lacul secat acum trei luni. Va fi nevoie de foarte multă apă pentru a acoperi cele aproape 860 de hectare ale cuvetei lacului, însă cu multă muncă, răbdare, atenție și ploaie, vom reface biodiversitatea în această zonă”, susține Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum deconcentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați,dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.
Lucrările care au făcut legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria au demarat la începutul lunii septembrie. 

Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au realizat lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei.

Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorulutilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițile în care terenul permite acest aspect.

Vă reamintim, la data de 10 august 2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntaşi este secat înproportie de 95%, iar în data de 12 august la Prefectura Constanța a avut loc o şedință de lucru la care au participat reprezentanți ai A.B.A.D.L. ,A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții.
ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic al ANAR - A.B.A.D.L și în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii