Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La trei decenii de la moartea sa Amza Pellea şi filmările sale memorabile de pe litoralul Mării Negre (video)

ro

10 Dec, 2013 00:00 7210 Marime text
Se împlinesc trei decenii de când îndrăgitul actor de teatru şi de film, Amza Pellea, a plecat dintre noi, lăsând în urmă roluri mari, despre care s-a vorbit şi se vorbeşte cu mare apreciere şi astăzi, după 30 de ani. Amza Pellea a părăsit definitiv scena vieţii pe data de 12 decembrie 1983, după ce şi-a dedicat viaţa scenei cu mult talent şi dăruire. Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a remarcat ca unul dintre actorii cei mai buni ai scenei româneşti. A interpretat şi numeroase roluri în filmele regizate de regretatul Sergiu Nicolaescu. A rămas în conştiinţa publicului prin rolul domnitorului din „Mihai Viteazul” şi prin „Nea Marin”, roluri pentru care a filmat şi la malul mării. Staţiunea Olimp este locul unde s-a filmat cel mai mult pe litoral în cazul peliculei „Nea Marin Miliardar”. Pentru filmul „Mihai Viteazul” majoritatea cadrelor în care apare marea au fost filmate în judeţul Constanţa, la 2 Mai. Este vorba de scena în care trupele române ajung să se oprească la mare (Marea Egee) sau cea în care Selim Pașa pune doi copii să se bată între ei pentru un cuţit cu mâner poleit cu aur. De asemenea, pe genericul de final, se menţionează că filmul „Mihai Viteazul” a fost realizat cu sprijinul organelor locale şi de partid din mai multe oraşe şi comune din ţară. Printre acestea este enumerată şi comuna Histria din judeţul Constanţa.

Nu doar „Nea Marin Miliardar” şi „Mihai Viteazul” sunt însă filmele care l-au adus pe Amza Pellea pe litoral şi pe meleagurile dobrogene.
Filmările la „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” au avut loc în vara anului 1971, primele secvenţe fiind turnate, în luna august, în Dobrogea.
Filmările la „Nemuritorii” s-au desfăşurat la Cheile Dobrogei, dar şi în Hârşova, Histria şi Mangalia.
„Eu, tu, şi... Ovidiu” este un film de vacanţă care prezintă o poveste de dragoste pe litoralul românesc al Mării Negre în anii '70, având ca pretext realizarea „comenzii 201” de către o uzină metalurgică din Constanţa. Acesta a fost unul dintre cele mai populare filme ale anilor ’70.
Filmările la „Pentru patrie” au început în data de 23 iulie 1977 şi au durat 59 de zile, ele încheindu-se la 18 noiembrie 1977. S-a filmat la Bucureşti şi apoi în judeţul Constanţa.

La „Melodii, melodii” filmările au început la sfârşitul lunii martie 1978 şi s-au desfăşurat în Bucureşti şi în localităţile de pe litoralul Mării Negre.
Şi la „Revanşa” s-au înregistrat cadre pe litoral. Filmările au început pe 16 februarie 1978 şi s-au desfăşurat în Bucureşti şi în localităţile de pe litoral.
Şi-n cazul „Mihail, câine de circ”, filmările au început la 25 septembrie 1978 şi s-au desfăşurat în Constanţa şi în Bucureşti până la data de 29 noiembrie 1978.
Precizăm că datele referitoare la locurile de filmare sunt preluate de pe site-ul ro.wikipedia.org.
În varianta on-line a materialului puteţi viziona şi imagini video cu Amza Pellea de la filmările de pe litoralul Mării Negre.


Filmul „Eu, tu şi Ovidiu” -

Nemuritorii -

Nea Marin Miliardar -
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii