Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanţa un tânăr a salvat din fântână trei bărbaţi Vă mai amintiţi de Nelu Balaci, eroul de la Cogealac?

ro

15 Apr, 2013 00:00 3617 Marime text
Evenimentul petrecut, ieri, la Segarcea, judeţul Dolj, când Cristian Marian Becheanu, un elev de clasa a VII-a, l-a salvat pe un micuţ în vârstă de trei ani ce căzuse, în jurul orei 11.30, într-o fântână adâncă de peste 10 metri, ne-a amintit de un episod similar petrecut în urmă cu aproape patru ani la Constanţa şi de eroul nostru de la Cogealac, Nelu Balaci, un om simplu, dar de o generozitate şi umanitate ieşite din comun.

„Ca să salvezi un om faci orice”

„Eram la cârciumă, ca în fiecare, duminică, când m-au strigat şi pe mine. Nu mi-a fost teamă. Ca să salvezi un om faci orice. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente. În disperarea aia, nu mai ştiam nimic", a povestit Nelu Balaci, eroul care a reuşit să salveze viaţa a trei adulţi. Evenimentul s-a produs în vara anului 2009 în curtea lui Nicolae Dumitrache, unul dintre preoţii din Cogealac. Acesta a tocmit câţiva tineri, în sfânta zi de duminică, să vină să-i rezolve problema cu fântâna din curte, care nu avea apă. Unul dintre ei, tatăl a trei copii, nu avea să mai iasă din acel puţ. Este vorba despre Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, care odată ce a intrat în fântâna adâncă de şase metri, a leşinat şi a căzut în apă. Din lipsă de oxigen, şi din cauza mirosului puternic de gaze, Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache nu ar fi reuşit să scape nici ei cu viaţă, dacă nu şi-ar fi riscat viaţa pentru ei, Nelu Balaci.
Un singur regret a avut Nelu Balaci şi l-a exprimat chiar la înmormântarea lui Ilie Voica, înmormântare de la care a lipsit preotul Dumitrache, cel care i-a găsit de muncă în sfânta duminică: „Ce rău îmi pare că nu am putut să-l scot în viaţa şi pe el”, a mărturisit eroul din Cogealac.

Un Jean Valjean al zilelor noastre

Meritul lui Nelu Balaci a fost recunoscut de localnici, dar şi de fostul primar al comunei Cogealac, Cati Hristu, care şi-a dorit să-l facă pe acesta cetăţean de onoare, lucru care s-a dovedit imposibil, întrucât s-a descoperit că Nelu Balaci are cazier. „Da, este adevărat. Am cazier, pentru furt. În urmă cu zece ani, pe când lucram la un abator, am furat vreo 20 - 30 de kilograme de carne (...) Ştiţi cum era... Sărăcia”, povestea în urmă cu patru ani bărbatul. Pentru fapta sa minoră şi determinată de nedreptatea socială a stat după gratii un an şi zece luni. Nelu Balaci regretă fapta, dar este conştient că nu mai are cum să dea timpul înapoi pentru a îndrepta lucrurile. Însă actele de eroism, omenia, sunt cele care vorbesc cel mai bine despre cine este Nelu Balaci, eroul de la Cogealac.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marius 14 Apr, 2013 23:46 tot respectul pentru un asa om