Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La această dată a murit Jumbo, primul animal de circ celebru la nivel internațional

ro

15 Sep, 2021 09:30 1380 Marime text
  • Imaginea lui Jumbo poate fi întâlnită pe numeroase afișe, postere, ilustrate și coperți de revistă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
  • Un exemplu în acest sens îl constituie un material promoțional în formă de ilustrată emis în 1883 de compania farmaceutică „Centaur” pentru uleiul de ricin Fletcher’s Castoria.
Jumbo (n. aprox. decembrie 1860, Eritreea – d. 15 septembrie 1885, St. Thomas, Ontario, Canada) a fost un elefant african (Loxodonta africana), primul animal de circ celebru la nivel internațional.

A fost adus din Africa la menajeria de pe lângă Grădina Botanică din Paris. Din 1865 a fost ținut în Grădina Zoologică din Londra, de unde a fost cumpărat în 1882 de antreprenorul și showman-ul american Phineas Taylor Barnum. A murit lovit de tren. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în prezent este talismanul Universității Tufts din SUA.

Imaginea lui Jumbo poate fi întâlnită pe numeroase afișe, postere, ilustrate și coperți de revistă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un exemplu în acest sens îl constituie un material promoțional în formă de ilustrată emis în 1883 de compania farmaceutică „Centaur” pentru uleiul de ricin Fletcher’s Castoria.

În anii 1935–1936 un musical numit Jumbo a fost jucat pe Broadway. Mai târziu, în 1962, a fost lansat filmul Billy Rose's Jumbo ca adaptare ecranizată a musicalului.

În anul 1941 studiourile Disney au realizat filmul de animație Dumbo, după povestirea omonimă scrisă de Helen Aberson în 1939. Personajul principal, Jumbo junior, poreclit „Dumbo” (din engleză dumb = prost), este un elefant de circ care poate zbura, folosindu-și urechile gigantice în loc de aripi.

Aventurile tinerilor locuitori ai orașului Oxford, care au opus rezistență transferului lui Jumbo peste ocean, sunt descrise în romanul istoric The Elephant War, alcătuit de scriitoarea pentru copii Gillian Avery în 1960, scrie wikipedia.org. 

Jumbo Jet duce în spate nava spațială Endeavour. Imaginea amintește de adevăratul Jumbo plimbând vizitatorii prin grădina zoologică.Avionul de cursă lungă Boeing 747, primul avion de pasageri cu fuzelaj larg, lansat în 1969, a primit porecla Jumbo Jet („turboreactorul Jumbo”).

Fiind unul din cele mai recunoscute avioane, 747 a deținut recordul de cel mai mare avion din lume timp de 35 de ani.

Însuși termenul „jumbo” a căpătat în limba engleză sensul de „obiect sau ființă de dimensiuni mari”, iar „jumbo jet” se referă azi, prin extindere, la orice avion de dimensiunile lui 747.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii