Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Țara noastră se află alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană”

ro

17 Jun, 2021 16:32 1306 Marime text
  • Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, 17 iunie, că România se află, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană.
Președintele României, Klaus Iohannis, a continuat joi, 17 iunie 2021, vizita de stat în Republica Estonia, având convorbiri oficiale cu Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, și cu Președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas. 

Întrevederile au fost urmate de depunerea unei coroane de flori la Monumentul Războiului de Independență și o vizită la Primăria orașului Tallinn, precum și vizite, împreună cu Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, la Centrul e-Estonia și la start-up-ul Unicorn Squad.

În cadrul discuțiilor cu Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, au fost abordate perspectivele relației bilaterale, teme de interes reciproc de pe agenda europeană, precum și subiecte prioritare la nivel regional și multilateral. 

În plan bilateral, Președintele României a accentuat dorința consolidării cooperării economice, inclusiv intensificarea schimburilor comerciale, și sectoriale. În cadrul discuțiilor, a fost evidențiat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării în sectorul digital, în acest context Președintele Klaus Iohannis accentuând interesul pentru cooperarea în domeniul securității cibernetice și inteligenței artificiale, dată fiind experiența în acest domeniu a Estoniei și a României, care găzduiește noul Centru Cyber al Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța coordonării la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței, atât în plan intern, cât și la nivel global, evidențiind rolul pe care îl poate avea Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București. De asemenea, discuțiile au vizat și abordarea strategică a relației UE cu Rusia.

Cei doi interlocutori au abordat și cooperarea dintre cele două țări în cadrul formatelor regionale, București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, cu accent pe obiectivul principal al României pentru implementarea proiectelor strategice Rail2Sea și Via Carpathia, menite a îmbunătăți substanțial interconectarea europeană pe direcția Nord-Sud.

Totodată, discuția cu Prim-ministrul Estoniei a vizat cooperarea în cadrul NATO, în contextul rezultatelor foarte bune ale Summitului din 14 iunie 2021.

În cadrul discuției cu Președintele Parlamentului eston, Jüri Ratas, Președintele României a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării parlamentare, nivel de dialog important pentru dezvoltarea relațiilor româno-estone, în plan bilateral, regional și multilateral.

Președintele Klaus Iohannis a evocat perspectivele de cooperare oferite de Inițiativa celor Trei Mări la nivelul dialogului parlamentar și a salutat organizarea de către Parlamentul eston a primului forum parlamentar al Inițiativei, în iunie 2021.

Cei doi interlocutori au mai abordat subiectul viitorului Uniunii Europene, Președintele României subliniind contribuția importantă adusă de coordonarea la nivelul Uniunii Europene pe dimensiunea parlamentară. 

Vizitele la Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, proiecte de succes ale Estoniei din perspectiva digitalizării și inovației, au deschis oportunitatea intensificării cooperării româno-estone în aceste domenii de interes deosebit pentru cele două țări.


Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deși cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global și a accentuat importanța rezilienței sistemelor publice și a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european și național, vedem că pandemia se atenuează și viața socio-economică își reia treptat cursul.

Prognozele arată că multe state membre vor reuși să atingă, până la sfârșitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, țara noastră aflându-se, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană.

Pandemia a pus însă o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate., a precizat Iohannis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii