Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu Președintele Confederației Elvețiene

ro

26 Oct, 2020 18:21 1440 Marime text
  • Președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 26 octombrie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Confederației Elvețiene, Simonetta Sommaruga, la solicitarea părții elvețiene.

În cadrul convorbirii au fost abordate stadiul cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, relațiile dintre Uniunea Europeană și Elveția, precum și aspecte ale agendei internaționale, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul relațiilor româno-elvețiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât și prin importantele investiții elvețiene din țara noastră.

Președintele României a evidențiat aportul pozitiv adus în economia și societatea elvețiană de către cetățenii români, apreciind, totodată, activitatea cetățenilor elvețieni în România.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că evoluția recentă înregistrată în majoritatea statelor europene este una îngrijorătoare, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare. În context, Președintele României s-a pronunțat pentru implementarea adecvată a măsurilor convenite la nivel național și european, coroborată cu menținerea unui nivel ridicat al dialogului și cooperării cu toți partenerii europeni, inclusiv Elveția, care să permită gestionarea cât mai eficientă a efectelor acestei pandemii și asigurarea unei reveniri economice sustenabile.

De asemenea, Președintele României a evidențiat importanța cooperării la nivelul Spațiului Economic European pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, salutând faptul că Elveția a fost inclusă în mecanismele Uniunii Europene de gestionare a pandemiei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis aprecierea țării noastre pentru rezultatele înregistrate în cadrul programelor realizate în baza contribuției financiare elvețiene la coeziunea Uniunii Europene, subliniind că succesele înregistrate constituie o premisă foarte bună pentru reînnoirea acestora în cel mai scurt timp.

Președintele României a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor instituționale dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană. În context, Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat speranța că, odată cu respingerea de către cetățenii elvețieni a inițiativei de denunțare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Elveția privind libera circulație a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituțional UE - Elveția.

Cu prilejul convorbirii, partea elvețiană a adresat o invitație Președintelui României de a efectua o vizită oficială în Confederația Elvețiană în cursul anului următor. Invitația a fost acceptată de Președintele Klaus Iohannis, urmând ca data vizitei să fie stabilită ulterior.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii