Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jungla s-a mutat în centrul Constanţei? Un petic de teren de lângă Palatul de Justiţie şi CJC, „transformat“ în şerpărie (galerie foto)

ro

05 Jul, 2016 00:00 4104 Marime text




Turiştii care ajung pe litoral în această vară şi aleg să se plimbe şi prin zona istorică a municipiului Constanţa trec pe strada Traian, prin zona Palatului de Justiţie, dar şi a Consiliului Judeţean Constanţa. Şi aici îi aşteaptă o surpriză de proporţii. Însă, din păcate, nu una plăcută.
 
În centrul unui oraş european, chiar lângă Palatul de Justiţie şi vizavi de Consiliul Judeţean Constanţa, pe un petic de teren, bălăriile sunt cât casa. L-am contactat pe George Coman, şeful Serviciului de Igienă Publică şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa, pentru a ne spune de ce nu este toaletată iarba de pe terenul la care facem referire. „Este un teren privat. Noi nu putem cheltui bani publici pentru terenurile care aparţin persoanelor private“, ne-a explicat George Coman.
 
La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Locale Constanţa ne-au spus că valoarea amenzilor aplicate persoanelor ce deţin terenuri pe care le lasă în paragină se situează între 500 şi 1.000 de lei.
 
De altfel, problema toaletării spaţiilor verzi din Constanţa nu este nouă. Pe data de 24 iunie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Iarba este «cât casa»: Ping Pong între autorităţi cu spaţiul verde din faţa Prefecturii Constanţa şi a CJC (galerie foto)“, în care sesizam problema unui alt spaţiu uitat de paragină.
 
Era vorba despre spaţiul verde din faţa Prefecturii Constanţa şi a Consiliului Judeţean Constanţa, care se transformase, practic, în junglă. În timp ce autorităţile locale pasau responsabilitatea de la una la alta, celor care locuiau în zonă le era frică să-şi lase copiii afară, de frica vietăţilor care se ascund în iarbă. Ulterior, pe data de 28 iunie, mai multe persoane munceau de zor pe acest teren, adunând vegetaţia uscată. Potrivit unor surse din cadrul CJC, acţiunea de curăţenie nu a fost făcută din banii CJC, ci din buzunarul celor doi vicepreşedinţi şi al preşedintelui CJC.

Altă bucată de teren, îngrădită



În luna aprilie 2016, o altă bucată de spaţiu verde de lângă Palatul de Justiţie a fost împrejmuită. Unele surse spun că acolo se va amenaja o parcare. Alţii spun că se va construi un bloc, chiar foarte înalt. Proprietarii acelei bucăţi de pământ sunt Enache şi Stelian Bucovală, deţinătorii Bueno Comp SRL (pe care funcţionează restaurantul Bueno). Aceştia au cumpărat în anul 2012 un teren de 134 de metri, pentru a-şi completa proprietatea.
 
La finele anului trecut, patronii restaurantului Bueno obţineau de la Primăria Constanţa un certificat de urbanism pentru elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu necesar construirii unui imobil P+4E - de birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică, în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată. Urbaniştii au decis însă că actul nu poate fi folosit pentru ridicarea unei clădiri cu opt etaje deoarece „nu se încadrează în reglementările urbanistice aprobate privind regimul de înălţime“. Astfel că proprietarii pot să iniţieze un plan urbanistic de detaliu sau pot aştepta ca municipalitatea să elaboreze PUZ-ul peninsulei.

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii