Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Tulcea „Asociația Delta Dunării colorează satele albastre!”, un eveniment pentru reabilitarea coloristică a gardurilor și caselor tradiționale (galerie foto+video)

ro

12 Jul, 2021 10:16 4123 Marime text

  • Primăria Sarichioi, Primăria Jurilovca și Pelican Bike Tulcea participă astăzi, 12 iulie 2021 la evenimentul „Asociația Delta Dunării colorează satele albastre!”.
Acțiunea se va desfașura în Sarichioi și Jurilovca și are ca scop reabilitarea coloristică a gardurilor și caselor tradiționale din comunitățile locale menționate.

Un alt obiectiv al evenimentului este inaugurarea traseului de cicloturism „Turul satelor albastre”, care va completa produsul turistic deja existent în zonă, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală.

Traseul de cicloturism „Turul satelor albastre” se va derula între localitățile Sarichioi si Jurilovca si va cuprinde obiectivele turistice Cetatea Enisala, Capul Dolosman și Cetatea Argamum având o distanță de 25 km.

„Albastrul lipovenesc” care va îmbrăca gardurile din Sarichioi și Jurilovca va fi oferit de Oskar, iar evenimentului i se vor alătura producătorii locali, respectiv Hamangia, o cramă locală cu vinuri apreciate de turiști, precum și firma Deltaica, cu celebrele produse din pește, certificate la nivel european.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, Vitalie Finoghen, primarul comunei Sarichioi, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea și Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării sunt cei patru care au început acțiunea de vopsire.

Ei sunt ajutați de zeci de copii din Sarichioi, care s-au oferit voluntari. 

„Ajut să pictez gardul. Vopsit, mai exact. Acum vopsim cu albastru, care are o semnificație foarte mare pentru sat, reprezintă Lacul Razim, care a fost cu ruși lipoveni de când am ajuns în România. A ajutat foarte mult în a ne adapta în această țară, în această zonă mai exact, dându-ne mâncare, căldură, casă prin stuf, pești”, spune Leon Filip Manuel, elev în clasa a VII-a. 

„Am înțeles că există diferențe între ritul vechi și ritul străvechi.

Noi ne plimbăm, nu stăm pe loc niciodată. Și acum venim de pe munte. Nu puteam, în drum spre Ploiești, să nu trecem prin Sarichioi.

E un loc extraordinar. Ai variante nenumărate aici – poți să mergi la mare, poți să stai la lac, poți să mergi în Deltă”, spune un turist, despre eveniment.

El a adăugat că „a fost o surpriză fantastică. De mult îmi doream să-l ascult pe domnul Pima. Cântă foarte bine”. 





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii