Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Japonezii vor să investească în sectoarele IT şi auto din România

ro

26 Jul, 2019 14:25 1694 Marime text
Implementarea unei noi investiţii nipone majore în România, precum şi demararea unor iniţiative comune în domeniile start-up, IT şi automotive au fost două dintre concluziile discuţiilor purtate de delegaţia română condusă de secretarul de stat Paula Pîrvănescu cu comunitatea de business niponă, în cadrul vizitei oficiale în Japonia desfăşurate în perioada 19-26 iulie a.c.
 
Reprezentanţii corporaţiei japoneze JTEKT au evidenţiat, în cadrul discuțiilor de la Osaka, interesul investitorului nipon de a-şi extinde operaţiunile şi facilităţile de producţie de la Koyo Seiko România (fosta companie Rulmenţi Alexandria)  pentru a putea produce componente auto specializate necesare fabricilor Toyota Motors din Cehia. Valoarea investiţiei anunţate în unitatea de la Alexandria este de 125 milioane euro.
 
„România este pregătită să primească un nou nume important din industria mondială de componente auto. Industria auto reprezintă unul dintre motoarele exporturilor româneşti. Cei mai mari jucători din sectorul componentelor auto au zeci de fabrici în România, centre de producție care susţin oraşe întregi prin comenzile pe care le primesc”, a transmis oficialul român comunităţii de afaceri din Japonia.
 
Discuţiile avute de delegaţia MMACA cu oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai comunităţii de business nipone în cadrul celor două seminarii de afaceri de la Osaka şi Tokyo, organizate cu sprijinul JETRO (Japan External Trade Organization), au reliefat interesul partenerilor japonezi de a dezvolta cooperarea cu România în domeniile IT şi automotive.
 
Secretarul de stat Paula Pîrvănescu a convenit, în acest sens, cu oficiali ai Camerei de Comerţ din Kyoto şi ai JETRO (Japan External Trade Organization) semnarea, în toamna acestui an, a unui parteneriat în domeniul IT şi al start-up-urilor. De asemenea, s-a stabilit și demararea mai multor programe comune în domeniile IT şi automotive.
 
Agenda de la Tokyo a delegaţiei române a cuprins o întrevedere cu reprezentanţi ai Federaţiei de afaceri din Japonia, Keidanren, organizaţie patronală cu peste 1.300 de membri. O delegaţie a Keidanren va prospecta, în cursul anului viitor, oportunităţile de afaceri oferite de România, pentru a recomanda membrilor săi posibile proiecte de investiţii.
 
Secretarul de stat Paula Pîrvănescu a prezentat partenerilor niponi şi noile oportunităţi de dezvoltare a investițiilor bilaterale și de dezvoltare economică a companiilor românești și japoneze, generate de recenta intrare în vigoare a celui mai mare acord comercial negociat de UE până în prezent - Acordul pentru Parteneriatul Economic UE-Japonia.
 
De asemenea, dialogul dintre oficialii români şi japonezi a reconfirmat intențiile de diversificare a investiților bilaterale în perspectiva Brexit. În acest sens, producătorii japonezi de autoturisme iau în calcul relocarea unor activități în estul Europei, inclusiv într-un parc industrial auto din România.
 
Oportunitățile de cooperare în sectoare de interes comun, identificate cu prilejul vizitei delegaţiei Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în Japonia, vor sta la baza încheierii unui Acord de Parteneriat Strategic Româno-Japonez. O rundă de consultări politice bilaterale şi lansarea negocierilor oficiale pentru Parteneriatul Strategic au fost convenite, împreună cu partenerii niponi, pentru luna septembrie a acestui an.
 
Agenda delegației române în Japonia a mai cuprins întâlniri cu lideri ai unor mari companii, precum TOA Corporation, Murata Manufacturing Company, Mitsubishi Electric Company, Mitsutoyo Company, Mizuho Financial Group, Kawasaki Heavy Industries.
 
În 2018, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 709,7 mil. USD, din care export românesc 296.1 mil. USD, iar import 413,6 mil. USD.
 
Principalele produse românești exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice.
 
Principalele produse japoneze importate în România: mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Sursă foto: harta-romaniei.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii