Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța Amenzi de peste 1.000.000 euro, în primele 9 luni în domeniul relațiilor de muncă

ro

07 Oct, 2020 14:13 1765 Marime text
Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a desfășurat acțiuni de verificare și control, a societăţilor  comerciale, care își desfașoară activitatea pe raza judeţului Constanţa.

Controalele au avut ca obiectiv principal identificarea și combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale din legislaţia muncii.

De la începutul anului până în prezent s-au desfășurat Campanii de control  organizate la nivel national, pe domenii de activitate, cît și acțiuni de control organizate la nivel local în colaboare cu reprezentanți ai Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Jandarmeria Constanta ,  Serviciul IMIGRĂRI, Direcția Antifraudă 2 Constanța, D.S.V., OPC, etc.

  Rezultatele activității de control relații de muncă:
 
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciul Control Relaţii de Munca   au verificat în primele 9 luni ale acestui an un numar de 2398 agenti economici dintre care 524 au fost sancționați. Au fost aplicate un numar de 662 sanctiuni contravenționale   din care 461  amenzi  în valoare de 5.542.900 lei si 201 avertismente.

In urma verificărilor au mai fost depistați  7 angajatori care foloseau copii  minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor,  pentru care a fost sesizat Parchetul de pe Langă Judecătoria Constanța și au fost   identificate  și 227 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare.

Neconformități frecvente în domeniul RM 
  • neîncheierea în forma scrisă a contractelor individuale de muncă;
  • nerespectarea programul de lucru stabilit în contract;
  • neplata salariilor și nerespectarea  datei de plata a salariului stabilită în contract;
  • nerespectarea termenului de transmitere în Revisal a elementelor de modificare a contractului de muncă;
  • neacordarea concediului de odihna anual  și necompensarea în bani a concediului de odihnă cuvenit si neefectuat până la încetarea activității;
  • neeliberarea  documentelor  care sa ateste activitatea desfasurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum si extrasul REVISAL, la termenele stabilite de HG 905/2017;
  • necompletarea dosarului personal cu toate elementele prevazute de HG 905/2017;
  • necompletare regulament intern al societății.

 Referitor la relația cu cetățenii, în primele 9  luni ale acestui an, au fost înregistrate și soluționate  un   numar de 1130 sesizari ale cetătenilor  cu referire la: concedieri abuzive, neplata drepturilor salariale, neplata orelor suplimentare,nerespectarea  timpului de lucru si de  odihna, neacordarea concediilor de odihna, refuzul angajatorului de-a îndeplini măsurile dispuse în urma controlului, refuzul angajatorului de-a elibera documentele solicitate de salariați, nerespectarea programului de lucru, etc.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii