Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Tulcea trage un semnal de alarmă cu privire la înșelăciunile prin metoda oferirii de bunuri gratuite

ro

27 Aug, 2021 13:26 1327 Marime text
  • Infracțiunile de înșelăciune prin intermediul telefoniei fixe sau mobile au apărut și s-au diversificat odată cu trecerea timpului, infractorii perfecționându-și tehnicile permanent.
Ei se bazează pe prima reacție a victimei în situația unui eveniment cu impact emoțional puternic, exploatează diferite vulnerabilități și adesea aleg persoane în vârstă.

Astfel, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității atenționează cetățenii cu privire la o „nouă” metodă de înșelăciune.

Acest tip de înșelăciune vizează persoanele trecute de 50 de ani.

Potențialele victime sunt contactate de regulă pe telefonul fix  și le este oferit un pachet „gratuit” de produse corporale sau de curățenie. Tot ce trebuie să facă este să se prezinte într-o locație indicată pentru a-și ridica „premiul”.

Odată ajunse la destinație, li se prezintă diverse produse calitative, pe care le oferă spre vânzare la un preț foarte atractiv, însă produsul final pe care îl cumpără nu este același cu cel prezentat; iar „pachetele de curățenie sau îngrijire corporală” care sunt oferite, nu sunt decât niște mostre.

Totodată, escrocii află și datele personale ale victimelor (nume, prenume, adresă, numere de telefon), acestea din urmă fiind ulterior „hărțuite” telefonic cu ”oferte” și „promoții”.
 
Recomandări:
 
  • Nu dați date personale sau informații despre dvs. unor persoane necunoscute, cu atât mai mult cu cât nu puteți verifica calitatea acestora, în cazul apelurilor telefonice.
  • Fiți suspicioși și vigilenți! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, cel mai probabil sunteți ținta unui escroc!
  • În cazul în care vi se prezintă o ”ofertă” foarte bună, cereți cât mai multe detalii și nu dați răspunsul pe loc. Lăsați-vă timp de gândire și de informare/verificare a ”ofertei”. 
  • Tineți minte! Escrocii sunt vicleni și inteligenți! Știu cum să manipuleze pentru a-și atinge scopul.
  • În cazul în care ați fost victima unei înșelăciuni, sesizați imediat Poliția! 
  • Alte tipuri de înșelăciuni prin telefon:
 
Metoda apelului cu suprataxă
 
Destinatarul primește un apel scurt la care nu apucă să răspundă, iar infractorii mizează pe curiozitatea victimei, dar și pe grija ei pentru rudele plecate la muncă în străinătate. De regulă acestea sunt numere de telefon cu prefixuri din alte țări și sunt numere cu suprataxă subcontractate de infractori online. Când aceste numere sunt apelate, victimele sunt taxate cu diverse sume de bani.

O variație a acestei metode este înlocuirea apelului scurt cu un SMS trimis potențialei victime, în care i se cere să sune urgent la un număr de telefon cu suprataxă.
 
Recomandări:
  • Nu răspundeți și nu sunați înapoi la numere de telefon necunoscute, mai ales dacă acestea au prefix din alte țări. De asemene, nu dați curs mesajelor primite de la necunoscuți. 
Metoda accidentul
 
 Folosindu-se de calități mincinoase ( avocat, procuror, polițist, medic) infractorii solicită potențialelor victime diverse sume de bani sub pretextul că rudele apropiate au fost implicate în accidente de circulație fie în calitate de victime fie de autori și au nevoie de bani rapid pentru intervenții medicale urgente sau pentru plata despăgubirilor rezultate în urma accidentului,  onorariul avocaților sau pentru o ”înțelegere” cu procurorul/polițistul”. În toate cazurile, infractorii solicită victimelor să nu își contacteze rudele pentru că se află în imposibilitatea de a răspunde.
 
Recomandări:
În cazul în care sunteți sunat de persoane necunoscute care vă solicită bani sau alte bunuri materiale pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situație de pericol, nu divulgați nici un fel de date personale și solicitați cât mai multe informații despre presupusul accident ( unde s-a produs, unitatea medicală sau secția de poliție unde s-ar afla ruda în cauză, etc).

Nu vă bazați pe cele relatate de un necunoscut! Infractorii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment. Întrerupeți imediat convorbirea și luați legătura cu ruda dvs sau cu cei din anturajul ei pentru a verifica informațiile.

Sunați de urgență la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliției! 

Metoda COVID-19
 
Infractorii s-au adaptat situației sanitare existente în țara noastră și au născocit o nouă metodă, care este ”sora mai mică” a ”metodei accidentul”. Astfel, potențialele victime sunt contactate telefonic și sub pretextul că o rudă apropiată a fost depistată pozitiv cu COVID-19 și este internată în spital, li se solicită acestora diverse sume de bani fie pentru tratament, pentru achiziționarea aparaturii medicale necesare vindecării sau transportului către unitățile medicale.
 
Metoda expertizei banilor
 

Este o medodă mai rar întâlnită care presupune folosirea de calități mincinoase de către infractori. Aceștia pretind că sunt angajați ai unor instituții publice cu atribuții de control (polițiști, inspectori, etc.) și au venit să verifice bancnotele pe care le dețin în casă potențialele victime, inclusiv valută, întrucât există suspiciuni că ar fi false. Astfel, sumele de bani sunt reținute fie integral invocându-se necesitatea efectuării unor expertize sau plata unor amenzi/taxe, fie sunt înapoiate parțial, profitând de neatenția victimei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii