Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis "Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre" (VIDEO)

ro

22 Mar, 2022 18:13 1660 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 22 martie, că este necesară o prezenţă militară sporită aliată în România şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns "cu caracter strict defensiv" la agresiunea Rusiei.



"Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă şi echilibrată a Flancului Estic, de o Prezenţă Înaintată unitară şi întărită. Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu omologul polonez, Andrzej Duda.

 



Preşedintele Iohannis a subliniat că un exemplu clar şi necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România.



"Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung şi voi susţine acest lucru şi la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles", a spus Iohannis.

El a punctat că România doreşte, împreună cu Polonia, reafirmarea clară a sarcinii prioritare fundamentale a NATO - apărarea colectivă.




"Vizita Preşedintelui Biden în Europa şi participarea sa la Summitul aliat de peste două zile transmite, o dată în plus, un mesaj puternic al unităţii şi solidarităţii aliate, dar şi al susţinerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastră. Împreună cu preşedintele Duda am abordat şi priorităţile noastre comune în relaţia transatlantică, în special în actualul context", a spus Klaus Iohannis.



Preşedintele a arătat că România şi Polonia sunt state cu poziţii geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO.



"Împreună, reprezentăm o forţă care contează - în regiune şi în Alianţa Nord-Atlantică. Suntem iniţiatorii unor formate regionale importante, precum Bucureşti 9, format esenţial pentru coordonarea transatlantică şi pentru coagularea poziţiei Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantică", a afirmat Iohannis.



Şeful statului a menţionat că a convenit cu omologul polonez ca România şi Polonia să-şi intensifice cooperarea "deosebit de substanţială" pe linie de securitate.



"I-am mulţumit preşedintelui Duda pentru contribuţia Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul României, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenţi încă din 2017, şi l-am asigurat că România va continua contribuţia sa la Grupul de Luptă NATO şi la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez", a mai spus Klaus Iohannis.

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii