Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis Declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul extraordinar al NATO (VIDEO)

ro

24 Mar, 2022 10:52 1215 Marime text
Klaus Iohannis Sursa foto Presidency.ro
 
  • Declarații de presă susținute de președintele Iohannis înaintea participării la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre.


„Eu cred că  trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul este Rusia. Noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe flancul estic. Sigur, grupul de luptă este un încpeut foarte bun, dar după părerea mea, este nevoie în continuare de consolidarea posturii NATO pe flancul estic, echilibrarea flancului estic. Acestea sunt temele pe care le voi prezenta astăzi,” a declarat președintele  Iohannis.


Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 24 martie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, declarații de presă înaintea participării la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO.

Iată declarația sa intergrală

„Începem peste câteva minute Summitul NATO. Este deja al doilea Summit NATO într-o lună de zile, de când Rusia a atacat, complet neprovocată, Ucraina. Ne întâlnim, evident, pentru a discuta împreună situația din Ucraina, pentru a discuta măsurile pe care vrem să le luăm și planurile pe care le avem.

Câteva lucruri pot să vă spun de pe acum. În cadrul acestui summit dorim în primul rând să dovedim că suntem uniți, că suntem uniți și în NATO, dar suntem uniți și în relația transatlantică. De asemenea, în cadrul acestui summit vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina. Evident, în primul rând este vorba de ajutor umanitar în Ucraina și pentru cei care trebuie să părăsească Ucraina, cei care fug din fața războiului.

Dar evident că vrem să discutăm și lucruri care, de exemplu, pentru noi sunt extraordinar de importante, cum ar fi consolidarea Flancului Estic NATO. Aceste chestiuni vor face obiectul mai multor runde de discuții. Dar avem deja acum, înainte să începem Summitul, o veste foarte bună. Probabil ați aflat, conform declarației Secretarului General Jens Stoltenberg, că deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja.

Astăzi, în cadrul intervenției mele, evident că voi sublinia importanța unității, importanța sprijinului pentru Ucraina, pentru refugiați. Voi prezenta hub-ul logistic de la Suceava, pe care l-am înființat, și voi invita aliații să participe cu ajutoare pentru Ucraina.

De asemenea, voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova, situația energetică, economică. Dar trebuie să vă spun de pe acum, voi insista în continuare că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem, în momentul de față, tot felul de formate - Forward Presence Tailored, Forward Presence, le-am mai discutat. Eu cred că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe Flancul Estic. Sigur, grupul de luptă este un început foarte bun, dar, după părerea mea, este nevoie în continuare de consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, echilibrarea Flancului Estic. Acestea sunt temele pe care le voi prezenta astăzi, plus câteva teme un pic mai de specialitate. ”-a declarat Iohannis.

El a fost întrebat dacă va ridica tema unei prezenţe permanente americane şi NATO pe teritoriul României.

"Întărirea Flancului estic înseamnă evident prezenţă permanentă, de aceea am insistat pe grupul de luptă, care este o prezenţă permanentă, dar, sigur, faţă de această prezenţă permanentă, pe noi ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forţe americane în România şi acest lucru ne bucură", a răspuns şeful statului.






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii