Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie cu bani europeni La Poarta Albă va fi înfiinţată o seră de trandafiri pentru dulceaţă şi sirop

ro

12 Jun, 2018 00:00 3629 Marime text
Coandă Adrian Întreprindere Individuală a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Înfiinţare seră de trandafiri cu spaţiu de depozitare, spaţii tehnice şi unitate de procesare în comuna Poarta Albă“.
 
Investiţia presupune construirea unei sere de trandafiri în condiţii ecologice, inclusiv cu spaţii de depozitare, procesare, comercializare şi utilităţi. Se doreşte realizarea unei sere pentru trandafiri cu o suprafaţă de 2.000 mp (suprafaţă de cultură).
Suplimentar, se va realiza un spaţiu pentru depozitare, procesare şi păstrare produse procesate sau petale în stare proaspătă sau uscată. Suprafaţă construită a spaţiului de depozitare şi procesare este de 420 mp. Prin proiect, în incinta fermei se vor mai amenaja trotuare în suprafaţă de 660 mp, spaţii verzi în suprafaţă de 628 mp şi alei carosabile în suprafaţă de 360 mp. Toate speciile alese se pretează la cultura în seră, deci pot fi cultivate cu succes în arealul studiat. Sera va fi dotată cu toate echipamentele şi instalaţiile tehnice necesare, echipamentele propuse fiind de ultimă generaţie.
 
Proprietate a soţilor Adrian Valeriu Coandă şi Elena Coandă, terenul se afla la dispoziţia Întreprinderii Individuale, conform actului constitutiv al patrimoniului de afectaţiune. Terenul propus pentru înfiinţarea plantaţiei de trandafiri (4.068 mp) este situat în intravilanul comunei Poarta Albă (parcela 1 CC, nr. cadastral 102803), fiind constituit dintr-un singur trup cu formă regulată. Terenul are o formă pătrată, de aceea nu se poate spune despre el că este orientat pe o anumită direcţie. Înspre vest este o proprietate ce aparţine Liceului Tehnologic Poarta Alba, în nord şi est - teren curs construcţii, iar în sud - cultură mare. Accesul se realizează din drumul situat pe latura de vest a proprietăţii. Oportunitatea investiţiei este argumentată prin documentaţia de certificat de urbanism aprobată şi presupune înfiinţarea unei sere de trandafiri cu spaţiu de depozitare, spaţii tehnice şi unitate de procesare pentru o cultură tip ecologic.
 
Investitorul doreşte finanţarea proiectului prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR), prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a spaţiului rural din România, submăsura 4.1.a. - Investiţii în exploataţii pomicole.
 
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi/sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţarea de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor existente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.
 
Coandă Adrian-Valeriu Întreprindere Individuală şi-a propus înfiinţarea, în perioada 2018/2019, a unei sere de trandafiri Rose de Rescht, în condiţii ecologice, destinată producţiei de dulceaţă şi sirop de trandafiri, în intravilanul comunei Poarta Alba, judeţul Constanţa, în scopul comercializării direct către consumatorul final.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii