Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“, la Monitorul Oficial

ro

22 Mar, 2018 00:00 2542 Marime text
Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă ieri la Guvern, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
 
Astfel, inițiatorii propunerii vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
 
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. Mesajul a ajuns deja în toate colțurile lumii, iar peste 15.000 de români s-au înscris deja, atât din țară, cât și din diasporă. Grupul Rezistența Constanța îi invită pe constănţeni să se alăture sau să se înscrie şi să semneze iniţiativa pe https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.
 

Etapele proiectului

 
Se formează un grup de inițiativă din cel puțin zece cetățeni; proiectul de modificare a Constituției este trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ; proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial; începe strângerea a cel puțin 500.000 de semnături în șase luni, din cel puțin 21 de județe; listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament; Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate; începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat; se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii