Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îngerii salvatori vor fi conduşi pe ultimul drum cu onoruri militare Patru familii, îngenuncheate de durere. Multe întrebări încă fără răspuns (galerie foto)

ro

17 Dec, 2014 00:00 4730 Marime text
Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton au plecat mult prea devreme dintre noi. Eroii care au salvat mii de vieţi nu au putut fi salvaţi. Ieri, patru sicrie au fost depuse la Capela Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Colegi şi prieteni şi-au luat rămas-bun, cu lacrimi în ochi şi durere în suflete. Multe întrebări au rămas fără răspuns, iar autorităţile dau vina una pe alta.

Patru vieţi au fost curmate tragic în accidentul de luni seara, 15 ianuarie, când un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. La 12 ore de la producerea accidentului, pilotul, copilotul, medicul şi asistenta medicală au fost oficial declaraţi decedaţi. În urma nenorocirii, rămân copii orfani, familii în stare de şoc şi multă, foarte multă durere.

In memoriam

Elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol era pilotat de comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, în vârstă de 47 de ani, era originar din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA. Bărbatul a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne timp de zece ani. Mai mult, acesta avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care 2.000 pe tipul de elicopter cu care s-a prăbuşit. A salvat zeci de oameni în misiunile sale. „Ţi-ai dat viaţa pentru ce iubeai mai mult: să zbori şi să salvezi vieţi. Tu eşti eroul meu. Dumnezeu să te ierte!”, a scris, cu durere, singura fată a pilotului, o tânără de 20 de ani. Trupul neînsufleţit al pilotului va fi înmormântat la Cimitirul Eroilor din Buzău, cu onoruri militare.
Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, provenea din Mioveni - Argeş, fiind desemnat, recent, cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil de 10 ani. Şi-a dedicat viaţa zborului şi salvării celor aflaţi în pericol şi avea la activ 1.600 de ore de zbor. Primăria oraşului Mioveni a declarat două zile de doliu în semn de respect pentru cetăţeanul de onoare căzut în slujba semenilor.

Medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, era căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, de 9 ani. Laura Vizireanu va fi înmormântată la Brăila, oraşul său natal, de unde a plecat pentru a salva sute de vieţi. Laura Vizireanu şi-a iubit meseria şi şi-a dedicat viaţa salvării celor pentru care SMURD-ul reprezenta ultima şansă. Crăciunul de anul trecut l-a petrecut „la înălţime” şi la propriu şi la figurat, zburând cu elicopterul SMURD pentru a salva viaţa unei femei grav accidentate. Îşi iubea la nebunie fiul. „Acum 9 ani, a venit pe lume minunea mea. Mica mea minune (cum îmi place să îl alint), care îmi înseninează zilele, care îmi redă zâmbetul atunci când sunt tristă, care îmi oferă iubire necondiţionat. La mulţi ani, pitic!!!!! Mama te iubeşte şi îţi doreşte să fii sănătos şi să ai parte de multă fericire şi împliniri”, scria Laura Vizireanu, pe 21 octombrie anul acesta, pe contul său de Facebook.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, îşi pierduse, anul trecut, soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 13 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de Cristian Ciortan, cu care se logodise. Suferinţa a îngenuncheat familia asistentei Gabriela Camelia Harton. Înainte să urce în elicopter, femeia aflase că era însărcinată. Cu 20 de minute înainte să se prăbuşească în Lacul Siutghiol, îi trimisese un mesaj iubitului ei, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi.

Familiile celor decedaţi vor primi câte 50.000 de euro

Moştenitorii celor decedaţi în urma prăbuşirii elicopterului SMURD vor primi despăgubiri de 50.000 de euro/persoană, iar Inspectoratul General de Aviaţie al MAI va încasa 5,42 milioane de euro în urma pierderii aeronavei, a comunicat Omniasig. Elicopterul prăbuşit luni în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa este asigurat de Omniasig Vienna Insurance Group (VIG) printr-o poliţă de aviaţie pentru riscurile CASCO, răspundere civilă faţă de terţi şi accidente persoane. Suma asigurată pentru riscul CASCO se ridică la 5,42 milioane de euro, pentru riscul de răspundere civilă faţă de terţi, la 120.000 de euro, iar pentru deces sau invaliditate permanentă în caz de accident, la 50.000 de euro pentru fiecare persoană, menţionează compania.
În urma accidentului, au murit toate cele patru persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă medicală.

Filmul unui eveniment tragic

Cei patru salvatori tocmai se întorseseră dintr-o misiune medicală la Tulcea, de unde au preluat o pacientă în vârstă de 79 de ani, pe care au adus-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Ulterior, elicopterul a plecat să se alimenteze la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Dar deasupra Lacului Siutghiol din Mamaia s-a produs tragedia. Elicopterul s-a prăbuşit. Cei patru membri ai echipajului au reuşit să iasă la suprafaţă şi, disperaţi, au strigat după ajutor. Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată iniţial de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa şi internată în stare critică la secţia de Terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu. A doua persoană găsită, după mai mult de trei ore de căutări, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu şalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbuşirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac şi apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul şi încercând repornirea inimii, însă fără rezultat. A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopţii, şi în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat. La aproximativ 12 ore de la prăbuşirea elicopterului SMURD, scafandrii au reuşit să găsească şi trupul celei de-a patra persoane care se afla în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată. Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 4.30, decesul femeii fiind declarat chiar la faţa locului. Nu se ştie încă ce s-a întâmplat în timpul zborului, având în vedere faptul că vremea era foarte bună şi nu se pot invoca condiţiile meteo nefavorabile, şi ce l-a determinat pe comandorul Cătuneanu să piardă controlul elicopterului şi apoi să se prăbuşească în apele Lacului Siutghiol.

Epava elicopterului, dusă la CERONAV pentru expertizare

Luni după-amiază, epava elicopterului prăbuşit a fost recuperată din Lacul Siutghiol şi adusă la mal de echipele de intervenţie la 24 de ore de la producerea accidentului aviatic. Ulterior, a fost dusă la centrul CERONAV, de unde va fi preluată de către anchetatori pentru a fi expertizată. Scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au reuşit să ducă la mal, marţi, în jurul orei 16.00, ce a mai rămas din elicopterul SMURD prăbuşit cu o zi în urmă în apele Lacului Siutghiol, respectiv corpul şi carlinga aparatului de zbor. Numeroase alte resturi ale elicopterului, între care şi coada aparatului de zbor, fuseseră scoase la suprafaţă încă de luni noaptea, în timpul operaţiunilor de căutare şi salvare.

Cad capete

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a decis, ieri, demiterea din funcţie a inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, col. Viorel Jianu. Tot şefii MAI au solicitat schimbarea din funcţie a prefectului Radu Volcinschi. Decizia a fost luată pentru modul în care au fost coordonate operaţiunile de salvare a celor patru persoane care se aflau în elicopterul SMURD, prăbuşit, luni seara, în Lacul Siutghiol.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii