Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Industria fierului vechi le face cu ochiul? Mazăre şi Martin vor să reglementeze printr-o lege colectarea fierului vechi

ro

06 Apr, 2012 01:24 2754 Marime text

eduard_martin_alexandru_mazare.jpgPreţurile la metalele reciclate au început să crească.

Afacerile cu fier vechi încep să aducă profit datorită creşterii preţu­rilor la centrele de colec­tare şi valorificare. Cea mai mare parte din meta­lul colectat de la populaţie şi de la societăţi comerciale merge la ex­port. Afacerea cu fier vechi pare a fi, la prima vedere, sub controlul legislaţiei în domeniu, deoarece trebuie autori­zată. Dincolo de aparenţe, există câteva probleme semnalate de cei care cunosc fenomenul. Una ar fi că, după ce obţin o autorizaţie de colectare şi vânzare a materialelor reciclabile, intermediarii nu o mai reînnoiesc şi continuă să-şi desfăşoare activitatea. Pe de altă parte, nu toate cantităţile de materiale reci­clabile se regăsesc şi în documente. De altfel, nimeni nu-şi mai face iluzia ca romii stau să dea chitanţe şi să-şi ţină evidenţa contabila a afacerilor. O altă problemă este că o parte din cantitatea de metal ajunsă la centrele de colectare este furată. Firmele serioase nu acceptă capace de canal sau piese care pun în pericol circulaţia pe căile ferate, deoa­rece după aceea riscă să fie anchetate de poliţie.

legefiervechi-fiervechi.jpg

Parlamentarii PSD de Constanţa Alexandru Mazăre şi Eduard Martin sunt de părere că deşi există o legislaţie în domeniu, ea ar trebui amendată deoarece fenomenul colectării fierului vechi este, de departe, scăpat de sub control. În acest sens, cei doi intenţionează să depună după sărbători un proiect de lege care să reglementeze această activitate de colectare a materialelor feroase. „Din discuţiile pe care le-am purtat inclusiv cu reprezentanţii Poliţiei, fără să nominalizez, sunt primari care încurajează furtul de fier vechi şi sunt mână în mână cu cei care desfăşoară aceste activităţi. De aceea, vrem să amendăm legea existentă în sensul reglementării clare a sancţiunilor pe care le riscă hoţii de fier vechi", a precizat deputatul PSD Eduard Martin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii