Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu un an Eveniment istoric, în România. Papa Francisc a efectuat o vizită de 3 zile, în țara noastră

ro

31 May, 2020 09:50 2298 Marime text
  • Pe 31 mai 2019, Papa Francisc a vizitat România
  • Trei zile a durat vizita istorică, fiind prezent în mai multe localități din regiunile istorice
  • Emoțiile trăite au avut o încărcătură mare, dat fiind faptul că vizita era efectuată după 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a efectuat o vizită apostolică în România, între 31 mai și 2 iunie, Bucureştiul constituind prima etapă a vizitei de trei zile a Suveranului Pontif în ţara noastră. Momentul istoric a fost un regal de emoție pentru toți românii, fie ei creștini-ortodocși sau catolici. Venirea în România a Papei Francisc a fost de o importanță istorică, fiind fix la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea pe meleagurile românești
 
Desfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România a inclus, în prima zi, întâlniri cu autorităţile politice şi societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfântul Iosif".

Pe 31 mai, la ora 11,30, preşedintele Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Papa Francisc la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", ceremonia oficială de primire, la Palatul Cotroceni, fiind prevăzută pentru ora 12,05. Cei doi înalţi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu fostul prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, alte autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, şeful statului român şi Papa Francisc au susținut discursuri.
 
De la ora 15,45, Suveranul Pontif a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa s-a întâlnit, de la ora 16,15, cu Sinodul Permanent al BOR.
 
Papa Francisc a mers apoi, la ora 17,00, la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, a rostit rugăciunea "Tatăl nostru", în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe.

La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc au salutat credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".
 
De la ora 18,10, Suveranul Pontif a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică "Sfântul Iosif", unde va a rostit o omilie.
 
Sâmbătă, 1 iunie 2019, papa Francisc a fost prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde a prezidat Sfânta Liturghie şi a rostit o omilie.
 
De aici, papa Francisc a mers la Iaşi, unde a vizitat Catedrala Sfânta Maria Regină.
 
La Iaşi, suveranul pontif a avut întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi, unde a susținut un discurs.

De la Iaşi, papa Francisc s-a întoars la Bucureşti.
 
În ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie 2019, papa Francisc a fost la Blaj unde a celebrat cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România. La această slujbă a avut loc beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.
 
La Blaj, papa Francisc s-a întâlnit cu comunitatea romă.
 
Vizita papei Francisc s-a încheiat cu o ceremonie de rămas bun, desfăşurată pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal a decolat spre Roma, la ora 17.30.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii