Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În transparență decizională Câte bilete pentru tratament balnear vor fi acordate în 2020 (document)

ro

24 Dec, 2019 00:00 2025 Marime text

În baza Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, organizarea și administrarea sistemului de trimitere la tratament balnear a categoriilor de asigurați care beneficiază de această prestație în natură revine Casei Naționale de Pensii Publice.
Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament, solicitanților îndreptățiți, în limita numărului de locuri asigurate în unități de tratament din proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alte unități de profil și în limita sumelor alocate pentru această prestație prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. În proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, sunt prevăzute sume cu această destinație în valoare de 370.314 mii lei, la capitolul „Asigurări si asistență socială", titlul “Asistență socială”, articolul "Ajutoare sociale", alineatul "Ajutoare sociale în natură" .


Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, derulată cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și cu respectarea prevederilor Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.


Schimbări preconizate


Potrivit prevederilor art. 122 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare „Locurile de tratament balnear se asigură în unitățile de tratament din proprietatea CNPP si, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unități de profil".


Numărul total al biletelor de tratament balnear, care se vor acorda în anul 2020 prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice și care poate fi finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat, se stabilește în urma finalizării procedurii de achiziție, derulată în conformitate cu prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, în corelație cu raportul preț/bilet practicat de către operatorii economici, participanți la procedura de achiziție.
Prin proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, s-au prevăzut sumele cu această destinație la capitolul „Asigurări si asistență socială", titlul “Asistență socială”, articolul "Ajutoare sociale", alineatul "Ajutoare sociale în natură", în valoare de 370.314 mii lei.

Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, derulată cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.


Numărul biletelor de tratament balnear ce se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale și legi cu caracter reparatoriu, precum și categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, se stabilește prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.


Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2020 prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice și nu vizează, pentru anul 2020, acordarea biletelor de odihnă.


Pentru biletele de tratament balnear, locurile contractate se vor repartiza pe maximum 19 serii de prezentare, cu o durată de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii