Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În pericol de distrugere! Cazinoul ajunge în atenţia europenilor Dezbatere la Constanţa pe marginea situaţiei critice a clădirii!

ro

16 Jan, 2018 00:00 4648 Marime text
Cazinoul este clădirea istorică din municipiul Constanţa care se bucură de cea mai mare simpatie, mai ales din partea turiştilor care şi-ar dori să-i poată pătrunde tainele şi din interior. Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, clădirea-simbol a Constanţa nu poate fi vizitată decât ocazional.

Cazinoul, construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, este situat pe faleza din Constanţa, pe bulevardul Regina Elisabeta. Bătrânul Cazino împlineşte anul acesta, în luna august, 108 de la inaugurare, o aniversare tristă, din cauza stării de abandon în care a fost lăsat de autorităţi.
 
Pe 17 ianuarie 2018 are loc o altfel de aniversare a Cazinoului. Va fi momentul în care se vor pune cărţile pe masă şi se va discuta despre situaţia critică a simbolului Constanţei. Evenimentul va reuni reprezentanţi ai diferitelor instituţii implicate de-a lungul timpului în gestionarea clădirii, precum şi organizaţii şi instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei patrimoniului.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale în anul 2018, şi derulat de Asociaţia Arche, care a propus Cazinoul din Constanţa pentru includerea pe lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra - federaţie paneuropeană - ca parte a Programului „7 Most Endangered“.
 
Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Sunt identificate monumente şi situri din Europa aflate în pericol de distrugere şi sunt mobilizaţi parteneri publici şi privaţi, pe plan local, naţional şi european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat şi în trecut de sprijin prin Programul „7 Most Endangered“. În 2014, experţii internaţionali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei.
 
Lista scurtă de 12 situri va fi anunţată pe 16 ianuarie 2018. Lista finală a celor şapte situri se va anunţa pe 15 martie 2018. Pe 17 ianuarie 2018 se reunesc, la Constanţa, principalii actori instituţionali de care depind prezentul şi viitorul Cazinoului, pentru a armoniza discuţiile şi a facilita depăşirea obstacolelor actuale. La eveniment vor lua parte reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii, ai Primăriei Constanţa, ai Institutului Naţional al Patrimoniului / Ministerului Culturii, precum reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor de cultură din Constanţa.

Evenimentul va cuprinde şi un tur ghidat al Cazinoului, urmat de o dezbatere închisă, moderată de un membru al Consiliului European al Arhitecţilor cu experienţă relevantă în proiecte de revitalizare urbană. Scopul dezbaterii este conjugarea şi optimizarea eforturilor existente, având în vedere faptul că instituţiile invitate la dezbatere au responsabilităţi şi atribuţii diferite, dar complementare, în ceea ce priveşte prezentul şi viitorul Cazinoului, monument istoric de importanţă naţională şi simbol al oraşului. Evenimentul face parte dintr-un program mai amplu dedicat Cazinoului constănţean.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lidia Pascu 16 Jan, 2018 16:12 În sfârsit,ceva concret,sper,care să fie un început,o lansare a unei acțiuni concrete care să aibă o finalitate pozitivă pentru reabilitarea unei bijuterii arhitectonice,singura rămasă în Constanța!Propunerea cu Episcopia este aberantă,ca să nu spun mai mult!
  • a-mirabilis 16 Jan, 2018 06:33 Insist ca aceasta cladire sa fie data in proprietate Episcopiei Tomisului pentru a o transforma intrun centru de pelerinaj si inchinaciune pentru adeptii cultelor religioase crestine si nu numai.Numai Biserica romana mai poate face ceva si IPS Tomitanul se pricepe la constructii si lacase crestine.Asa sa le dea minte edililor acestui oras si putere IPS Tomitanul pentru a desavarsi aceasta lucrare in folosul crestinatatii si a comunitatii ca de mult se uita autoritatile si administratiile cum se naruie un simbol de la malul Marii Negre ,romanesc