Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam. Emilian ANDREI, redactor șef ZIUA de Constanța „Nu fiți triști, Nea Andrei n-a murit! El va trăi veșnic în inimile noastre, atât timp cât vor bate!“

ro

21 Aug, 2021 11:53 2455 Marime text
Nu fiți triști, Nea Andrei n-a murit! El va trăi veșnic în inimile noastre, atât timp cât vor bate.

Pe Domnul Andrei l-am cunoscut în 2007, când am intrat în familia Ziua de Constanța. Spun familie pentru că așa m-am simțit în redacție, ca într-o familie. Iar Nea Andrei, era vatra redacției, focul acela sacru care dă căldură unui cămin și adună familia laolaltă. Eu îi spuneam Domnul Andrei, și nu pentru că nu mă simțeam apropiată de el, dimpotrivă, pentru că simțeam să îi arăt respectul cuvenit. Nea Andrei îi spuneau colegii mai vechi, cu toții îl iubeam și îl respectam în aceeași măsură. Pentru că pe Nea Andrei ori îl îndrăgeai și îi rămâneai alături în redacția pe care el o patrona, ori nu puteai să ți-l apropii, dacă nu erai corect și muncitor.

Este cu siguranță sfârșitul unei ere pentru Redacția Ziua de Constanța! O eră frumoasă, spectaculoasă aș putea spune. Ce va urma va fi poate mai frumos, cine știe, dar cu siguranță greu de egalat. Și asta pentru că Domnul Andrei a fost mereu cel care stătea de veghe, un șef de redacție și un ziarist neobosit, veșnic tânăr în spirit și în gândire, căruia nu îi scăpa nimic, într-o perpetuă căutare a știrilor exclusive - pietre prețioase greu de dibuit în vacarmul mediatic de astăzi, pe care el le punea zilnic pe tiara Ziua de Constanța.

Domnul Andrei a fost un om și un ziarist cum nu am mai întâlnit și cum nu cred că voi mai întâlni vreodată. Un jurnalist de talie - nu locală sau regională - națională. Și asta pentru că multe dintre subiectele apărute, mai ales cele din investigațiile marca Ziua de Constanța, au fost preluate la nivel național și, de asemenea, au constituit punct de plecare pentru anchetele oamenilor legii, anchete în urma cărora mulți dintre răufăcătorii orașului au avut de suferit. Dar nu vă culcați pe o ureche. Este un alt motiv pentru care spun că Nea Andrei nu a murit.

Majoritatea celor care au trecut și au rămas prin redacția Ziua de Constanța au fost discipolii lui, în adevăratul sens al cuvântului. A insuflat din flerul său gazetăresc și din modul său de a urmări știrea - această Fata Morgana pe care noi, ziariștii o alergăm zilnic vrăjiți în căutările noastre și o facem palpabilă pentru cititori - tuturor celor care au rămas să îl urmeze și să facă parte din echipa sa. În plus, avea un stil inconfundabil, un scris pe care l-aș recunoaște dintr-o mie. Cu fraze scurte, la țintă, șfichiuitoare, care te țintuiesc să citești până la capăt, un fel de picătură chinezească ce lasă urme în suflet.

Pe lângă faptul că a fost un ziarist neegalat, Domnul Andrei a fost un OM, care, chiar și după ce am plecat, m-a făcut să mă simt parte din familie. Am vorbit cu el mereu de sărbători sau de zilele noastre de naștere, dar fără să-l mai fi văzut recent, în ultima perioadă. Și regret nespus.

Adio, Nea Andrei! Te păstrez în inimă.
 
Manuela MOLDOVEANU

Nuntă mare Manuela şi Marius au primit taina cununiei (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii