Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam. Emilian ANDREI, redactor șef ZIUA de Constanța Gânduri la Marea Trecere. Rămas-bun, Nea Andrei!

ro

22 Aug, 2021 18:22 2103 Marime text


L-am cunoscut în toamna lui 2006, în redacția Ziua de Constanța de pe strada Luntrei nr. 10. O casă cu un singur nivel. Emilian Andrei (4 februarie 1952 – 20 august 2021) sau Nea Andrei, redactorul-șef, ocupa locul de intrare, pe dreapta, atunci când nu se afla în camera cu pereți de sticlă unde aveau loc „discuțiile de taină“, la care noi, reporterii de rând, nu aveam acces. Era un genius loci al redacției.

Primele impresii: aspru, intransigent, privind pe sub ochelari. Vorbind concis, dar cu efect, apăsat. Dacă te lungeai prea mult cu vorba îți spunea scurt, abia ascunzându-și un zâmbet: „Hai, lasă cioacele!“. Îi plăcea să pară dur, dar…  Sub masca intransigenței descopereai un om sensibil, cu o inimă bună ca pâine caldă, un bunic duios, care se lumina la față atunci când vorbea despre nepoțeii săi. Sau când auzea vorbindu-se despre copiii și nepoții altora.

Nea Andrei a fost mai mult decât un șef. A fost un profesionist de la care am învățat, la fel ca mulți alții, reguli importante, de bază, precum corectitudinea.

Peste ani, când ne-am reîntâlnit, am regăsit un interlocutor valoros, bucuros de revedere, un Om bun înainte de a fi redactor-șef. Lipsit de orice resentiment. Atât de multe ar mai fi de spus și de scris despre Nea Andrei…

Dacă Ziua de Constanța a fost (și este) o școală practică pentru tinerii jurnaliști, Nea Andrei a fost Profesorul de necontestat.

Rămas-bun, Nea Andrei!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii