Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iași Zeci de mii de oameni, prezenți la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

ro

12 Oct, 2019 13:04 2263 Marime text

Aproximativ 27.000 de persoane din ţară şi străinătate formează un rând de câţiva kilometri şi aşteaptă mai bine de şapte ore să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă vineri dimineaţă în baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, informează agerpres.ro. 

De la începerea pelerinajului, de vineri dimineaţă, de la ora 6,00, şi până acum, pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva s-au închinat aproape 30.000 de credincioşi.

Potrivit organizatorilor, sâmbătă la prânz, în Curtea Mitropolitană, lângă racla Sfintei Parascheva se află 300 de persoane, pe Splai Bahlui sunt 60 de autocare, 92 de microbuze.

Tot de la începerea pelerinajului, au fost înregistrat 100 de cazuri medicale.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa.

La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate.

Anul acesta vor ajunge la Iaşi moaştele Sfântului Spiridon. Racla va fi adusă în cursul serii de sâmbătă de la un lăcaş de cult din insula Corfu, după ce în cursul zilei va sta timp de şapte ore la Bucureşti.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii