Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hram la Schitul Prodromița-județul Constanța

ro

12 Jul, 2020 03:51 3175 Marime text
  • La data de 12 iulie în calendarul creștin-ortodox este consemnată sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos.

Potrivit unui comunicat de presă a Arhiepiscopiei Tomisului, cu acest prilej, începând cu ora 08.15, ÎPS Teodosie va sfinți stăreția și anexele schitului Prodromița, apoi va oficia Sfânta Liturghie.

Așezământul monahal se află în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării și, aici, credincioșii pot cinsti o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița, realizată în Sfântul Munte Athos.


Conform sursei citate icoana „Prodromița” a fost pictată acum 150 de ani.

Dorindu-și din tot sufletul ca și la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon și ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iași unde au găsit un meșter iconar, Nicolau Iordache, ce a respectat condițiile impuse: spovedanie, post și rugăciune.

La un moment dat, după terminarea veșmintelor, meșterul iconar a întâmpinat dificultăți la pictarea chipurilor, amânând lucrul până a doua zi.

Dimineața, după rugăciune, când a vrut să picteze a găsit fețele pictate în mod desăvârșit.

De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească. Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul într-un document datat 29 iunie 1863.
 
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii