Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hans Klemm, ambasadorul SUA, în vizită la Constanţa – „România are oameni talentaţi. Obstacolul numărul unu este în administraţia publică“ (galerie foto)

ro

01 Jun, 2016 00:00 2706 Marime text
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a ţinut, ieri, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, un discurs pe probleme legate de relaţiile SUA - România, dar a vorbit şi despre priorităţile mandatului său.
 
„Mulţumesc că mi-aţi oferit ocazia să vorbesc cu voi. Sunt onorat că în prima zi în Constanţa sunt aici“, a declarat oficialul.
 
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a exprimat, în discursul său, cele trei priorităţi ale mandatului său.
 
„Prima prioritate ca ambasador este să promovez securitatea României şi a SUA, avem o cooperare puternică din toate punctele de vedere, care se extinde din ce în ce mai mult. Aceasta necesită foarte multe eforturi. Am petrecut puţin timp cu comandantul Forţelor Navale şi am discutat despre îmbunătăţirea securităţii“, a declarat Hans Klemm.
 
„Prioritatea numărul doi este să promovez democraţia. În vizita mea scurtă în Constanţa, am observat că România se luptă cu corupţia. O luptă agresivă contra corupţiei. Pot să vă asigur că, atât timp cât voi fi ambasador în România, vă puteţi baza pe sprijinul meu. Vom lupta pentru libertatea presei, a exprimării, a religiilor. Acestea sunt valorile democraţiei“, a completat ambasadorul SUA la Bucureşti.
 
„Prioritatea numărul trei este să promovez prosperitatea. Aceasta este o zonă în care preşedintele şi prim-ministrul m-au rugat să încurajez firmele americane să investească pentru crearea de noi locuri de muncă. De exemplu, o să îmbunătăţesc schimbul de experienţă între universităţi: românii să meargă în SUA, iar cei din SUA să vină în România pentru a studia sau pentru a cerceta. Sunt interesat să găsim şi alte modalităţi pentru a dezvolta relaţia SUA - România“, a completat ambasadorul Hans Klemm.
 
„Scopul final este să creăm o Românie puternică, democratică şi prosperă“, a mai precizat oficialul. 

Discuţie liberă cu studenţii

Profesorul Adina Ciugureanu a moderat dialogul dintre Hans Klemm şi studenţi. „Încă din 2007, când România a intrat în UE, aceasta a fost considerată o ţară cu o economie dezvoltată, şi nu una în curs de dezvoltare. Credeţi că ţara noastră merită acest titlu şi că este pregătită să obţină avantaje de la companiile care investesc aici?“, a întrebat un absolvent.
 
Hans Klemm a apreciat această întrebare, despre care a spus că este foarte bună. „Când am vorbit cu reprezentanţii companiilor americane prezente pe piaţa din România, toţi mi-au spus că în România există un mare potenţial. România este un membru al UE, deci, când intri în România, intri pe piaţă. Sunt resurse substanţiale de energie, agricultură, minerit şi, cel mai important, are oameni talentaţi.
 
Cred că obstacolul numărul unu este în administraţia publică română. Am vorbit de corupţia care există în ţara voastră. Nu este credibilitate, transparenţă, stabilitate. Am fost inspirat pe prim-ministrul Cioloş să reformez administraţia publică - mai puţină politică, mai multă răspundere - şi să construim împreună o nouă infrastructură, care să contribuie la creşterea economică“, a răspuns Hans Klemm.
 
De asemenea, o studentă a întrebat dacă Rusia reprezintă o ameninţare pentru ţara noastră. „Nu! Rusia ştie asta, dar continuă să spună lucruri nebuneşti. Zero ameninţări din partea Rusiei“, a răspuns ambasadorul.
 
„Cum poate fi prosperitatea atinsă prin excelenţă academică?“, a mai întrebat o participantă la conferinţă.
 
„Succesul fiecărei ţări stă în persoanele care îşi doresc să concureze pentru succes, astfel se produce creşterea economică. Excelenţă academică este un subiect foarte dezbătut în SUA. Universităţile noastre, liceele noastre, şcolile noastre sunt preocupate să menţină un standard înalt şi să facă performanţă. Din ce am discutat cu oamenii de afaceri din America, am înţeles că pentru ei România reprezintă o bună oportunitate, deoarece oamenii sunt talentaţi şi îndeplinesc toate cerinţele de care ei au nevoie astăzi în economie“, a explicat Hans Klemm.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii