Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat stemele a două localităţi constănţene

ro

03 Oct, 2013 00:00 4694 Marime text
Guvernul României a aprobat prin hotărâre stemele comunelor Castelu şi Ostrov.
Potrivit documentului, stema comunei Castelu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În câmp superior, pe fond verde, se află un castel de argint, văzut din faţă. De asemenea, câmpul inferior, pe fond albastru, este încărcat cu o plantă de floarea-soarelui, flancată de două spice de grâu, care se întretaie în partea inferioară, toate de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Potrivit Hotărârii de Guvern, castelul imprimat pe stemă dă denumirea localităţii, brâul undat reprezintă Canalul Dunăre - Marea Neagră, care mărgineşte localitatea în partea de sud, floarea-soarelui şi spicele de grâu simbolizează ocupaţia principală a locuitorilor, agricultura, iar coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

În Hotărârea de Guvern este descrisă şi stema localităţii Ostrov. Şi în cazul acestei comune, stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, care este despicat şi tăiat de un brâu undat de argint.
În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află un ciorchine de strugure de aur cu frunze. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un peşte de argint, văzut din profil. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Şi de această dată, semnificaţiile simbolurilor folosite fac trimitere la localitatea Ostrov. Astfel, spicele de grâu simbolizează bogăţia pământului şi ocupaţia locuitorilor, se menţionează în Hotărârea de Guvern. Ciorchinele de strugure reprezintă bogăţia viticolă a zonei, brâul undat de argint simbolizează ocupaţia locuitorilor din zonă, pescuitul, localitatea aflându-se pe malul fluviului Dunărea. Coroana murală cu un turn crenelat indică faptul că localitatea are rangul de comună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii