Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gratuitate pentru toate femeile însărcinate. Când ar intra legea în vigoare

ro

08 Apr, 2017 09:12 8865 Marime text
Un proiect de lege iniţiat de deputatul Tudor Ciohodaru prevede că toate gravidele ar putea beneficia de gratuitate pentru toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele necesare unei evoluţii normale a sarcinii.

Proiectul a trecut de Comisia de Sănătate şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor (decizională).

„Adoptarea acestui demers legislativ va duce atât la îmbunătăţirea monitorizării sarcinilor, constituind astfel o măsură de prevenţie pentru patologia materno-fetală şi va constitui un sprijin pentru multe femei, în special salariate, ce amână aducerea pe lume a unui copil din considerente economice” – a precizat deputatul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.


10 argumente pentru adoptarea acestui proiect:

1. România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile.
2. O femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate de Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8900 de sarcini.
3. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%).
4. Deşi la nivel declarativ statul asigură consult medical gratuit femeilor însărcinate practic ,,oferta” de consultaţii şi investigaţii este extrem de limitată şi durează doar câteva zile la început de lună.
5. Se ajunge la situatia în care viitoarele mame trebuie să plătească multe din serviciile medicale iar cheltuielile pot ajunge chiar peste şase salarii minime pe economie.
6. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic pentru că nu dispun de sumele necesare.
7. Mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă e similară celei din Tongo sau Samoa.
8. În România un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea.
7. În fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri în România iar rata prematurităţii a ajuns la 9%.
9. Modelul actual de fertilitate arată o scadere de un copil pentru fiecare româncă iar tot mai multe femei în special salariate amâna aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.
10. Aşa am ajuns la un minim istoric de doar 195.000 de nou-născuţi anual.

"Acest proiect de lege corectează măcar o parte din aceste consecinţe nefaste şi introduce într-adevăr politici demografice în cadrul unui program naţional de stimulare a natalităţii şi de corecţie a sănătăţii reproducerii. Acesta a fost elaborat dupa modelul din Marea Britanie care a introdus aceste gratuităţi încă din 1948 în National Health Service realizând una din cele mai mici mortalităţi infantile din lume" - mai precizează Tudor Ciuhodaru. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii