Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR, despre situaţia tătarilor din Crimeea „Nu ne dorim ca Peninsula Crimeea să devină a doua Transnistria”

ro

28 Feb, 2014 00:00 3656 Marime text
Parlamentul şi Guvernul din Crimeea au fost ocupate, ieri dimineaţă, de persoane înarmate, iar Simferopol, capitala acestei peninsule din Ucraina, este marcată de violente tensiuni separatiste. Asta pentru că o parte din crimeeni cer independenţa faţă de Ucraina.
Ce spune preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) despre această problemă?!? În primul rând, că „ceea ce se întâmplă în aceste zile în Crimeea este un motiv de îngrijorare”. „Noi nu suntem de acord cu fărâmiţarea teritorială a Ucrainei, ci milităm pentru integritatea teritorială a acesteia, iar fraţii noştri din Crimeea militează pentru acelaşi lucru”, a declarat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR. „Suntem, evident, pentru europenizarea Ucrainei. Avem, deci, o viziune pro-europeană. Vorbesc acum în numele UDTTMR”, a precizat Eserghep.

Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România a ţinut să menţioneze şi că pentru tătarii crimeeni momentul este unul delicat, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 70 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea. „E drept că ei reprezintă acum doar 18-20% din populaţia Crimeei, dar dintre cei care au ieşit în stradă acolo unii au ieşit pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Eserghep.
În această ordine de idei, preşedintele UDTTMR a ţinut să menţioneze: „Facem apel la calm şi la integritatea teritorială a Crimeei. Nu ne dorim ca Peninsula Crimeea să devină a doua Transnistria. Ideal ar fi ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană”. Gelil Eserghep a amintim, în acest context, condiţiile bune în care tătarii convieţuiesc din Dobrogea: „Noi avem o poziţie de invidiat aici, în Dobrogea şi nu avem nicio intenţie de a nemulţumi ţara asta, suntem foarte mulţumiţi”, a mărturisit Eserghep.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dobrudjanul 30 Apr, 2014 22:27 Romanii din Dobrogea il sustin pe Gelil ! Mi-ai castigat adniratia , si respectul , am mai spus-o si o mai spun in continuare , Dobrogea are cele mai multe nationalitati care convietuiesc cel mai pasnic din toata tara ! Cine vrea sa ia exemplu sa vina in Dobrogea sa vada cum se impaca Turcii , Tatarii , Bulgarii , Rusii , Romanii , Lipovenii , Ucraineenii , Ceangaii , Secuii , Sarbii , Grecii , Armenii ...Mai putin tiganii evident ! Secui , Unguri si sasi sunt putini , ca si italienii , dar asta nu ii impiedica sa traiasca precum fratii !