Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Focurile de armă au anunţat că amiralul (r) ing. Ilie Ştefan a coborât în pământ pentru totdeauna şi a urcat la Cer

ro

25 Dec, 2014 00:00 4239 Marime text


Amiralul (r) ing. Ilie Ştefan, decedat pe 22 decembrie, la 86 de ani, a fost înmormântat, ieri, cu onoruri militare, la Cimitirul Central. Slujba de pomenire a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel și a fost ținută de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.


Ilie Ştefan a fost înmormântat în prezenţa a zeci de oameni, mulţi dintre ei necunoscuţi care au venit la ceremonie în semn de respect pentru amiral. Peste o sută de persoane - rude, prieteni, colegi, dar şi mulţi necunoscuţi - au participat la funeralii. Amiralul (r) ing. Ilie Ştefan a fost înmormântat cu onoruri militare.

Funeraliile au început cu slujba de înmormântare, care a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel și a fost ținută de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Clopotele încep să bată. Pentru apropiaţii celui dispărut, e sunetul celei mai triste despărţiri din câte au fost şi vor fi. Oamenii privesc în gol, cu ochii înecaţi în lacrimi.

Din toate colţurile judeţului Constanța, dar şi din ţară au sosit mii de mesaje de condoleanţe prin care s-au exprimat aprecieri elogioase şi regrete pentru cel care, atât de trist, a încheiat socotelile cu viaţa.

Sicriul cu trupul neînsuflețit, acoperit cu drapelul României  a fost scos în curte, în faţa catedralei, purtat pe umeri de şase militari. În dreptul sicriului, aşezaţi în semicerc, zeci de oameni se înălțau, din când în când, pe vârfuri, sa vadă ce se întâmplă. Nu e banală curiozitate, ci dorinţa de a-şi lua rămas bun, din priviri.

Fanfara a cântat marşul funebru. Alte sunete triste, aceeaşi durere. Sicriul a fost ridicat pe umeri de militari şi dus la mormânt. Focurile de armă, ce au fost trase de soldaţi, anunţau că Ilie Ştefan a coborât în pământ pentru totdeauna şi a urcat, totodată, la Cer.

Prezenți la ceremonie au fost colegii amiralului, rudele, prietenii, Gică Slabu, președintele organizației județene a PPDD Constanța, Jorj Unciuleanu și alți zeci de oameni de rând care au venit să îl conducă pe Ilie Ştefan pe ultimul drum.

Peste 60 de ani dăruiţi marinei române, „salvatorul“ lui Traian Băsescu


Născut la 1 septembrie 1928, în comuna Turburea, judeţul Gorj, amiralul (r) ing. Ilie Ștefan a absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul“ din Timişoara, în 1947, Şcoala Navală din Constanţa, în 1949, cursul postacademic superior, în 1963, Şcoala Militară Superioară de Marină, Institutul Politehnic din Bucureşti, cu diplomă de inginer electro-energetic, în 1969.

A deţinut următoarele grade militare: aspirant la absolvirea şcolii navale, în 1949, contraamiral, în 1971, viceamiral în retragere două stele, în 2000, şi viceamiral în retragere trei stele, în 2008. De-a lungul anilor, a deţinut următoarele funcţii: ofiţer cu navigaţia pe escortor, ofiţer secund pe navă dragoare de mine, comandant de submarin, şef de Stat Major la BARM, Brigada Apărării Raionului Maritim, comandant divizion vedete torpiloare şi submarine, şef de stat major al Flotilei de Dunăre, comandant de brigadă de nave, Brigada 33 Dragaj, comandant al Şcolii militare Superioare de Marină (Academia Navală „Mircea cel Bătrân“) în perioada 1961-1981, comandant al marii unităţi de scafandri şi submarine 1981-1990, locţiitor al Comandantului Marinei Militare 1990, trecut direct în retragere în anul 1990. În 1979, din motive personale, a refuzat funcţia de Comandant al Marinei Militare şi apoi pe cea de Şef al Departamentului Marinei Civile.

A mai ocupat funcţiile de vicepreşedinte şi de preşedinte al Federaţiei Române de Yahting, a fost membru fondator al Ligii Navale Române - preşedinte al filialei Constanţa, 1990-2005, preşedinte de onoare al filialei şi, din 2007, preşedinte de onoare al Ligii Navale Române, membru fondator al Asociaţiei Absolvenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi preşedinte al acesteia până în anul 2008, când a devenit preşedinte de onoare.

El este cel care, în toamna anului 1973, când Institutul de Marină Civilă s-a transformat în Institut de Marina Militară, l-a salvat pe studentul Traian Băsescu, care primise încadrarea „inapt medical“ în urma unor investigaţii medicale. Se deplasase, conform rigorilor, la Spitalul Militar, pentru evaluare, şi un medic celebru de la acea vreme i-a stabilit încadrarea „inapt medical“. În consecinţă, amiralul Ilie Ştefan îl cheamă pe medicul-şef al unităţii şi îi spune: „Ce facem? Domnul Traian Băsescu este integralist, are o situaţie şcolară foarte bună“, venind, apoi, cu următoarea soluţie: „Rupem plicul“, aşa cum dezvăluie un fost coleg al lui Traian Băsescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gore 15 Aug, 2016 22:23 Nici unul din cei prezenti acolo nu era necunoscut, Toti se stiau intre ei. Fosti si actuali ofiteri FOS! Mare om , mare caracter!