Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reconfigurarea unui proiect controversat Five Holding face un „update“ blocurilor Spectrum

ro

04 Aug, 2015 00:00 8212 Marime text
Blocurile Spectrum sunt uşor de recunoscut nu doar de constănţeni, ci şi de turiştii care vin des la Mamaia. Sub egida „Explozie de culoare la malul mării“, blocurile Spectrum, ridicate în zona Pescărie - Faleză Nord, au fost un proiect controversat încă de la început. Terenul pe care a fost ridicat complexul rezidenţial Spectrum nu este unul oarecare. Asemeni multor afaceri care, prin asociaţi sau administratori, sunt apropiate, într-un fel sau altul, de tandemul Mazăre-Constantinescu, terenul are o poveste specială. Trebuie precizat faptul că, la un moment dat, apartamentele din blocurile Spectrum au constituit garanţii mobiliare ale societăţii Five Holding SA în favoarea Alpha Bank. Complexul rezidenţial Spectrum a reprezentat pentru mulţi un miraj scos la vânzare de firma Five Holding. Locuinţele sunt însă şi sub atenta supraveghere a băncii, care vrea să îşi recupereze datoria de la constructor.
 
Revenind însă la Five Holding SRL, firma, prin Elena Enache, a obţinut, recent, de la Primăria Constanţa Certificatul de Urbanism nr. 2441 pentru „extinderea și recompartimentarea duplexurilor situate la etajele 11 ale blocurilor 1, 2, 3 şi 5, imobile S+P+11E+12E - locuinţe colective“, imobile situate pe strada Pescarilor nr. 67A din Constanţa. Potrivit site-ului spectrumresidences.ro, Elena Enache este reprezentant vânzări.

Firmă cu „greutate“

Cine este însă Five Holding? Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, consultat pe 3 august 2015, acţionari în firmă sunt Alexandru şi Ionuţ Oancea, care deţin câte 3,5% în acţionariatul firmei. Cei doi sunt fiii lui Gheorghe Oancea şi ai Georgetei, ambii decedaţi. Pe lângă cei doi, apar, cu câte 3,5% dintre participări, şi Oana Drăistaru Oancea, născută în ianuarie 2013, şi Rareş Drăistaru Oancea, născut în 2007. În continuare, firma cipriotă Ditline Investment Ltd deţine 86% dintre participări. În prezent, administrator apare şi „salvamarul“ Gabriel Culea, dar şi Victor Fedul şi SC Anirva Manager SRL, reprezentată de Valentin Ciuceanu. Five Holding este proprietarul magazinului Brick şi, de-a lungul timpului, a apărut ca asociat şi în firmele Mobitom SA, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest, precum şi în SC Sigma Trading SA, firmă în care au deţinut acţiuni Sorin Strutinsky, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Povestea unui proiect controversat 

Proiectul Spectrum a fost demarat iniţial de societatea Bizart Group SRL, care, pe data de 6 octombrie 2006, a vândut terenul în suprafaţă de 7.366 mp către Five Holding. Concomitent cu dreptul de proprietate asupra terenului, Bizart a transmis către Five Holding toate drepturile şi obligaţiile ce derivau din avizele, aprobările, certificatele de urbanism şi autorizaţiile eliberate de autorităţile locale privind executarea lucrărilor de construcţie a Spectrum Residence. La această suprafaţă s-a ajuns în urma unui contract de alipire a două terenuri. Acestea din urmă au intrat iniţial în posesia unui notar public din Bucureşti, Mariana Laura Leşe, printr-o dispoziţie a primarului Radu Mazăre, în noiembrie 2002. Mai departe, una dintre aceste suprafeţe a fost vândută către Vasile Bostan, Doina Bostan şi Mircea Dumitrescu. Paraschiva Bobe, coinculpată alături de primarul Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor, cumpără terenul de la soţii Bostan şi îl vinde ulterior celor de la Bizart Group.

Cât despre cealaltă suprafaţă, aceasta a fost vândută de Leşe soţilor Mihai Sergiu şi Daniela Maria Ceacîreanu, cei doi vânzând terenul tot către Bizart Group. Se pare însă că lotul cu pricina nu exista în 1981, el rezultând din mare, prin mutarea pământului excavat odată cu realizarea Canalului Poarta Albă - Midia Năvodari.

În ceea ce o priveşte pe Mariana Laura Leşe, ea este beneficiara Dispoziţiei de primar nr. 3.750 din 2002, prin care a fost pusă în posesia a 199.866,3 mp, în valoare de 8.830.966 de dolari. Amintim că şi ea este inculpată în celebrul Dosar al Retrocedărilor, alături de Elena Ştefănescu, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie“.

Tentante, dar supravegheate de bancă

Apartamentele din complexul rezidenţial Spectrum erau extrem de tentante pentru constănţeni şi nu numai. Oamenii au plătit sute de mii de euro, blocurile nefiind însă finalizate la timp. S-au impus executări silite şi, de-a lungul timpului, conturile Five Holding au fost blocate. Un navigator constănţean pe nume Dan Mihalache şi-a dorit, şi el, un apartament la Spectrum. S-a ales, în schimb, cu procese pentru recuperarea avansului achitat degeaba. În blocurile colorate, de-a lungul timpului, au cumpărat apartamente şi persoane cu nume sonore. Promitenţii cumpărători ai locuinţelor din blocurile Spectrum au dobândit, în relaţia cu Alpha Bank, calitatea de debitori cedaţi. Deloc surprinzător, afacerea are nu doar un vânzător cu renume, ci şi cumpărători pe măsură, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice.

Citeşte şi

Locuinţe ameninţate de bancă: Cum a vrut Five Holding să rupă gura târgului cu apartamentele Spectrum
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii