Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File din raportul Curţii de Conturi Angajaţii RAJDP ar fi primit nelegal tichete cadou însumând aproape 1,5 milioane de lei (document)

ro

19 Feb, 2015 00:00 2827 Marime text
Curtea de Conturi a reuşit, anul trecut, după trei ani de interdicţii, să pătrundă în gestiunea Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Între 5 mai şi 15 iulie 2014, auditorii Curţii de Conturi au efectuat verificări asupra modului de gestionare şi de utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asupra asigurării integrităţii patrimoniului public şi privat pentru perioada 2011 - 2013. Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli privind cheltuirea banilor publici, constatările fiind publicate într-un raport, pe site-ul instituţiei.

Cotidianul ZIUA de Constanţa va prezenta zilnic, în detaliu, rezultatele verificărilor auditorilor Curţii de Conturi.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, la capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare“, auditorii au constatat „angajarea şi efectuarea, în perioada 2011 - 2013, a unor cheltuieli nelegale pentru acordarea de tichete cadou angajaţilor regiei, fără ca pentru aceste cheltuieli să existe prevederi bugetare aprobate“. Valoarea estimată a abaterii  este calculată de auditorii Curţii de Conturi la suma de 1.493.000 de lei.

 Tichete cadou pentru angajaţii regiei, fără prevedere bugetară

 În raportul întocmit de Curtea de Conturi, se arată că, „în perioada 2011 - 2013, la nivelul RAJDP s-au acordat tichete cadou în sumă totală de 1.469.060 de lei, după cum urmează - în anul 2011, în valoare de 470.250 de lei; în anul 2012, în valoare de 469.500 de lei; în anul 2013, în valoare de 529.310 lei“. În continuare, auditorii Curţii de Conturi arată: „Potrivit Bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de CJC, rezultă că, pentru perioada respectivă, nu exista prevedere bugetară şi, ca atare, regia nu trebuia să procedeze la efectuarea unor astfel de cheltuieli. Cauzele şi împrejurările: neorganizarea formelor de control intern. Acte normative încălcate: Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă; Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 193/2006 aprobate prin HG nr. 1317/2006, cu modificările ulterioare, punctele 2.2 şi 2.3; OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, art. 7, art. 9 şi art. 10.“

 Directorul Gâmbuţeanu, responsabil de gestiunea financiară

După analiza tuturor datelor, Curtea de Conturi estimează că valoarea abaterii se ridică la suma de 1.469.060 de lei. „Consecinţele economico-financiare, sociale ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate constau în: utilizarea resurselor financiare în alte scopuri decât cele aprobate prin BVC (n.r. bugetul de venituri şi cheltuieli), precum şi stabilirea şi înregistrarea unui profit net mai mic diminuat cu valoarea tichetelor cadou acordate nelegal; diminuarea obligaţiei privind vărsămintele din profitul net“, sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns auditorii externi ai Curţii de Conturi, expuse în raportul de control. Aceştia au stabilit şi că persoana cu atribuţii în domeniul în care au fost constatate aceste abateri este Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al regiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie, „care, în calitatea sa de manager şi reprezentant al CJC, răspunde de buna gestiune financiară prin asigurarea regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public“, aşa cum se explică în documentul citat. În final, Curtea de Conturi recomandă regiei „stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului cauzat entităţii de acordarea tichetelor cadou către angajaţii RAJDP Constanţa şi recuperarea acestuia“.
 
În sectiune „Documente“, puteţi vizualiza sinteza raportului auditorilor Curţii de Conturi. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii