Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomen spectaculos pe plajele din Constanţa Cum şi când este Marea Neagră fosforescentă (galerie foto + video)

ro

08 Mar, 2016 00:00 37384 Marime text
Marea Neagră cuprinde organisme bioluminiscente microscopice, unicelulare - Noctiluca scintillans -, care, adunându-se în concentraţii enorme în anumite zone, dau naştere fenomenului „mării fosforescente“, atunci când apa are culoarea albastru fosforescent.
 
Fenomenul se datorează unor organisme minuscule care trăiesc în mare şi pe care mişcarea valurilor le face să producă această lumină ciudată. În Constanţa, acest fenomen este prezent în mod frecvent şi apare ca un mecanism de apărare.
 
„La noi este prezent, este frecvent şi este datorat unui organism celular - noctiluca scintillans. Este un mecanism de apărare. Este un organism care produce luminiscenţă în momentul în care este în pericol. În momentul în care se aruncă cu piatra în apă sau cu orice altceva ori trece un vapor sau înoată un peşte mai tare, atunci, el este atins şi creează reacţia aceasta. Este o reacţie biochimică, o proteină consumată de enzime, luciferină şi luciferază, şi elimină cele două produse“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, dr. Florin Timofte, director tehnic al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“.
 
Astfel, se creează bioluminiscenţa - procesul biologic de producere a luminii de către organismele vii.
 
„În general, este vizibil atunci când există un exces, o înflorire. Mai întâi, apare înflorirea fitoplanctonică, existând excedentul de hrană, se dezvoltă şi noctiluca. Atunci, când e în cantităţi mari, se poate vedea fenomenul. Când e prezent în cantităţi foarte mici, nu vezi, pentru că sunt prea puţine, foarte rare şi un singur organism nu are lumina suficient de puternică ca s-o vezi de la distanţă“, a adăugat dr. Florin Timofte.
 
Acest organism nu este toxic în fenomenul de bioluminiscenţă, însă există pericolul să apară problema hipoxiei (n.r. o stare patologică care presupune un aport insuficient de oxigen în organism).
 
„În situaţia în care cantitatea de organisme este foarte mare, atunci poate apărea problema hipoxiei. El este un organism care consumă oxigen. Şi, fiind în cantităţi foarte mari, el va consuma oxigenul şi va crea o problemă de scădere de oxigen, care va afecta alte organisme. La momentul în care se vor dezvolta foarte multe şi vor muri, ele, în timpul vieţii, au consumat oxigenul, iar după ce mor, consumă în continuare oxigen, prin descompunere. Atunci, procesul se tot accentuează. Însă, în cazul fenomenului de bioluminiscenţă, este plăcut să te duci să înoţi în chestia aceasta“, a mai explicat dr. Florin Timofte.
 
Acest fenomen spectaculos apare frecvent, însă se poate observa foarte bine la începutul verii, în lunile iunie şi iulie.
 
„Trebuie să fie o perioadă de vreme calmă, înainte să fi fost un curent suficient de puternic care să împingă dinspre larg organismele care sunt concentrate. Acest fenomen se întâmplă oriunde. Poate să apară şi în larg, şi lângă coastă. Organismele acestea se găsesc în cantităţi mult mai mari la începutul verii, în lunile iunie şi iulie. Mai apar câteodată şi în august, dar nu cu o regularitate la fel ca în iunie şi iulie. Ele, de obicei, urmează fenomenul de înflorire fitoplanctonică. Sunt beneficiarii principali, primele care pot profita de acest lucru. Şi atunci, după un eveniment de înflorire fitoplanctonică, apar ele. Acest fenomen se poate manifesta şi în mijlocul iernii. Dar numai că în mijlocul iernii nu se duce lumea pe malul mării să vadă fenomenul“, a precizat dr. Florin Timofte.
 
Condiţia atmosferică este esenţială în apariţia acestui fenomen.
 
„Fenomenul este foarte dependent de condiţia atmosferică: să fie calm. De ce? Pentru că, dacă este calm, ele, nefiind perturbate, au concentraţia suficientă de proteină şi enzimă în interiorul organismului. Şi înainte să fi fost un curent, ca să concentreze organismele către mal, să ai posibilitatea să te duci să le vezi. Însă, în general, în perioada iunie - iulie, le vezi noaptea, atunci când există acest excedent de organism“, a mai explicat dr. Florin Timofte.
 
În galeria foto puteţi vedea imagini cu Noctiluca scintillans, dar şi câteva fotografii ce înfăţişează un fenomen de înflorire cu Noctiluca („Red Tide“) surprins în Portul Tomis, în octombrie 2007.
 
Sursa video: YouTube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii