Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomen astronomic Eclipsă parţială de Soare, vizibilă astăzi din România

ro

21 Jun, 2020 12:35 1942 Marime text
  • Prima eclipsă de Soare din 2020 a putut fi văzută în data de 21 iunie.

La Bucureşti eclipsa a început la ora 8.08 minute cu maximul atins la ora 8 şi 39 de minute. Eclipsa s-a încheiat la ora 9.12 minute, cu o acoperire a Soarelui de 4,6%. Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" publică pe site-ul său, www.astro-urseanu.ro, ore de vizibilitate în oraşele din ţară, scrie DIGI 24.

Durata medie pentru ţara noastră a fenomenului este de aproximativ 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai mare în sud-estul ţării şi mai scăzută în nord-vest, scrie stiripetech.ro. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 4,6 şi 0,5%. Acoperirea Soarelui de către Lună este foarte mică, observarea eclipsei fiind destul de dificilă.

Eclipsele de Soare parţiale sunt mai dese şi se produc atunci când Luna trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Primele observaţii au fost făcute în urmă cu două milenii şi jumătate de babilonieni, apoi astronomul grec Ptolemeu a elaborat, către anul 150 al erei noastre, veritabile calcule.

Maximul eclipsei se poate vedea de undeva de la graniţa dintre India, Nepal şi China.

Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. Cei ce dispun de un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauţi în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei nu se va folosi niciun filtru.

O eclipsă inelară de Soare se produce atunci când lungimea axei conului de umbră al Lunii este mai mică decât distanţa Pământ-Lună, vârful conului de umbră fiind situat între două corpuri. Pentru punctele terestre aflate în domeniul delimitat de prelungirea conului de umbră, va avea loc o eclipsă inelară de Soare, din aceste puncte fiind vizibil un inel periferic al Soarelui sub forma unui "inel de foc". Soarele şi Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, diametrul aparent al Lunii este mai mic decât al Soarelui;

Luna fiind destul de departe de Pământ în această zi, nu va putea obtura întreaga lumină a Soarelui trimisă spre pământ. Din Soare se va vedea doar marginea în formă de "inel de foc" ce înconjoară Luna întunecată.

O eclipsă de Soare se produce întotdeauna la faza de Lună Nouă. Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: parţiale, inelare şi totale. O eclipsă totală se produce la fiecare 40 de ani, vizibilă din aceeaşi regiune de pe pământ.

Lista eclipselor din 2020

Eclipsa de Lună prin penumbră din 10 ianuarie
Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie
Eclipsa inelară de Soare din 21 iunie
Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iulie
Eclipsa de Lună prin penumbră din 30 noiembrie
Eclipsa totală de Soare din 14 decembrie 2020

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii