Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Familia Alpetri din satul Lanurile are nevoie de ajutor În 2014, o cameră încălzită în pragul iernii reprezintă un lux

ro

27 Oct, 2014 00:00 3388 Marime text
„Sunt oameni care locuiesc la doar câteva zeci de kilometri de Constanţa şi care cu greu supravieţuiesc. În timp ce orăşenii fac o tragedie din faptul că nu au vile şi maşini nemţeşti, pentru alţi oameni, apa curentă sau o sursă de căldură reprezintă un lux.“ Aşa descrie Andrei Chivu una dintre situaţiile pe care le-a întâlnit în comuna Bărăganu. El a fost cel care ne-a semnalat cazul unei familii din satul Lanurile care, în prag de iarnă, se confruntă cu o situaţie nefericită.

 Frigul a cauzat decesul unui copil

 Andrei, în calitate de voluntar al Asociaţiei Salvează România Acum, ne relatează, într-un mesaj trimis pe adresa redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa: „Familia Alpetri, ce are patru copii, se află sub nivelul supravieţuirii - au decedat deja doi copii din cauza frigului. Locuiesc la doar 20 de kilometri de Constanţa şi nu primesc vreun ajutor semnificativ nici măcar din partea localnicilor.“ „Este o familie în care mai trăiesc cei doi părinţi şi încă patru fetiţe. Au o casă sărăcăcioasă şi nu au nici măcar un gard sau un puţ în curte. Nu fac parte din nicio asociaţie sau fundaţie cu statut juridic. Suntem doar un grup de oameni care au decis că schimbarea poate veni de la oricare dintre noi, fără să mai aşteptăm reacţii din partea autorităţilor publice, care oricum întârzie“, a explicat Andrei Chivu.

 Primarul Titu Neague - „La mine nu a venit să îmi semnaleze că ar avea probleme“

 În legătură cu acest caz, primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, explică: „Există o familie Alpteri în satul Lanurile ce are, într-adevăr, o situaţie mai specială. Acum doi ani, le-a murit un copil, au venit la Primărie să solicite ajutorul şi i-am ajutat chiar eu. Dar oamenii, mai ales cei care au o situaţie dificilă, primesc an de an ajutoare din partea Primăriei, primesc lemne. Nu a existat să vină cineva la mine să îmi ceară lemne de foc sau un sac de faină, că nu are ce da să mănânce copiilor, iar eu să refuz.“ „E adevărat, anul acesta, încă nu am distribuit lemnele, deoarece, până acum câteva zile, a fost bine afară, urmează să le dăm în câteva zile. Doar că, ştiţi cum e, tatăl mai are şi probleme cu băutura. La mine nu a venit să îmi semnaleze că ar avea probleme, i-aş fi ajutat, aşa cum fac şi pentru alţii, însă nu a venit nimeni la Primărie din partea acestei familii să îmi spună că are probleme. Iar eu nu am de unde să ştiu până când nu mi se aduce la cunoştinţă“, a precizat Neague.
 
Dar între promisiunile, scuzele şi explicaţiile date de autorităţile locale, există în continuare sufletele a patru fetiţe care sunt nevoite să îndure frigul de afară. La fel ca pentru multe alte familii aflate în aceeaşi situaţie, orice gest contează. Apelul lui Andrei Chivu este direcţionat către cei care pot ajuta cu alimente sau lemne de foc. Cei care binevoiesc să întindă o mână de ajutor pot afla mai multe detalii de pe pagina de Facebook Salveaza Romania Acum.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii