Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment festiv la Rafinăria Petromidia KMG Internaţional a prezentat rezultatele operaţionale şi financiare record obţinute în 2014 (galerie foto)

ro

08 Apr, 2015 00:00 2518 Marime text
Grupul KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group), deţinut integral de compania de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas, a înregistrat, în anul 2014, rezultate operaţionale şi financiare record, performanţe unice în cei 15 ani de la înfiinţarea.
 
În acest context, ieri, la sediul Rafinăriei Petromidia, a avut loc un eveniment organizat în scopul prezentării performanţelor atinse în 2014, dar şi a perspectivelor pentru acest an. La festivitate au participat Yedil Utekov - director general Rompetrol Rafinare, Azamat Zhangulov - vicepreşedinte Senior al KMG Internaţional, şi Cătălin Dumitru - vicepreşedinte KMG Internaţional. Din partea autorităţilor constănţene, au dat curs invitaţiei Constantin Ion - prefectul judeţului Constanţa, Cristinel Dragomir - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Dănuţ Jugănaru - directorul CCINA Constanţa şi Florin Chelaru - viceprimarul oraşului Năvodari. „Strategia pe termen lung a KMG Internaţional prevede o creştere organică în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creşterea eficienţei operaţionale a rafinăriei, după atingerea performanţelor record din 2014, ca urmare a investiţiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari în ultimi şapte ani. În acelaşi timp, ne propunem o dezvoltare pe pieţele prioritate, precum şi continuarea furnizării de servicii industriale în Kazakhstan, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu“, a declarat Azamat Zhangulov.

Cifră de afaceri, în creştere

Pe fondul evoluţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere, KMG Internaţional a atins, în anul 2014, o cifră de afaceri netă de 11,4 miliarde de dolari, în creştere cu 2% faţă de rezultatul obţinut în 2013. În perioada următoare, KMG Internaţional va continua implementarea la nivelul companiei a programului „Change for good“, destinat eficientizării şi îmbunătăţirii întregului flux de operaţiuni. Programul urmăreşte creşterea eficienţei energetice, reducerea cheltuielilor operaţionale, creşterea profitabilităţii, efectul economic vizat la nivelul KMG Internaţional fiind de aproximativ 130 de milioane de dolari până în 2018. În 2014, contribuţiile totale ale companiilor membre KMG Internaţional la bugetul de stat, dar şi la bugetele locale, s-au ridicat la aproximativ 1,93 de miliarde de dolari, din care circa 1,8 miliarde de dolari a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (1,4 miliarde de dolari în 2013). Exporturile Rompetrol Rafinare au depăşit două miliarde de dolari în 2014 (1,7 miliarde de dolari - 2013, 1,7 miliarde de dolari - 2012), fiind pe primul loc în topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere şi pe locul doi la nivel naţional. Prin intermediul celor două rafinării pe care le operează (Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), compania Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG Internaţional, asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi este unicul producător de polimeri din ţară.

Investiţii

Bugetul alocat de Grupul KMG Internaţional pentru investiţii s-a ridicat, în 2014, la 55 de milioane de dolari şi a vizat în principal programul de modernizare a 90 de staţii Rompetrol din România, precum şi unele proiecte în cadrul segmentului de rafinare. Pentru acest an, grupul şi-a propus un plan de investiţii de peste 200 de milioane de dolari, o parte a sumei fiind alocată pentru revizia programată a Rafinăriei Petromidia, cât şi pentru dezvoltarea segmentului de retail. „KMG Internaţional îşi exprimă convingerea că punerea în aplicare a prevederilor memorandumului încheiat cu Guvernul României în 2013 privind o răscumpărare parţială a acţiunilor deţinute, dar şi pentru crearea unui fond de investiţii în sectorul energetic cu o valoare totală de până la un miliard de dolari va genera beneficii reale, atât pentru companie, cât şi pentru economia României. Astfel, realizarea acestor investiţii ar putea contribui la crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă, având în acelaşi timp şi un impact major în dezvoltarea pe orizontală a economiei naţionale“, a afirmat Azamat Zhangulov.

Rafinăria Petromidia va intra în revizie

Vicepreşedinte Senior al KMG Internaţional a mai anunţat că, în acest an, Rafinăria Petromidia se va opri pentru 40 de zile, cum se întâmplă o dată la cinci ani, timp în care va fi efectuată revizia generală, proces ce presupune verificarea şi modernizarea instalaţiilor. Investiţia se ridică la 100 de milioane de dolari. Nu în ultimul rând, compania va deschide în România 15 benzinării noi.

Despre KMG Internaţional

Cu peste 7.500 de angajaţi în 12 ţări, KMG Internaţional este una dintre cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, unde efectuează operaţiuni majore în domenii precum rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale. În România, compania deţine una dintre cele mai mari şi mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an, şi Vega Ploieşti. Petromidia este prima rafinărie certificată în conformitate cu normele europene de mediu. Poziţia sa strategică aproape de portul Constanţa permite transportul maritim rapid de ţiţei şi de produse petroliere către filialele KMG Internaţional în Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Turcia, precum şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii