Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Pepenelui verde, fructul minune al verii Cum poți pregăti o salată de pepene și rodie. Iată rețeta

ro

03 Aug, 2021 09:32 2020 Marime text
  • Valorile nutritive ale pepenelui verde sunt: proteine 0,6 g glucide; 7,6 g grăsimi; 0,2 g apă; 91,1 g; vitamina C 8 mg; fibre 0,4 g. 
  • Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .
Data de 03 august marchează ziua Pepenelui Verde. 

Pepenele verde, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic.

Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.

Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător, scrie wikipedia.org. 

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete/ lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .

Valorile nutritive ale pepenelui verde sunt: proteine 0,6 g glucide; 7,6 g grăsimi; 0,2 g apă; 91,1 g; vitamina C 8 mg; fibre 0,4 g. 

Seminţele de pepene conțin vitaminele A, B, B3 și E, precum și acizi grași omega-6 și proteine.

Semințele de pepene verde au și alte efecte asupra organismului. 

Rețetă 

Salată de pepene și rodie

Cunoscută și sub numele de Salata Specială Ochi Roșu, această salată suplimentează mai mult de jumătate din doza noastră zilnică necesară de vitamina B, acid folic, doza zilnică întreagă de vitamina A, dar și doze consistente de vitamina C, fier, magneziu, calciu și antioxidanți. De asemenea, este bogată în luteină și zeaxantină, doi compuși ce, în mod dovedit, protejează ochii de pierderea vederii.

Ingrediente

Dressing:
[afine]

Suc de rodie (o ceașcă)

1 lingură oțet balsamic (oțetul de rodie este cel mai bun)
1 ½ linguri coajă de portocală
1 lingură de sirop de agave
1 mică șalotă tocată
1/8 lingurițe piatră-sol muștar
½ ceașcă ulei extra-virgin de măsline
Un strop de sare și piper după gust

Salată:

8 cești spanac (o pungă de 6 sau carton)
¾ ceașcă cubulețe ceapă roșie
2 căni cuburi pepene verde (plasat pe un prosop de hârtie pentru a drena excesul de lichid)
1 clapetă de zmeură proaspătă (6 oz)
½ ceașcă de semințe de rodie

Instrucțiuni

Așezați sucul într-o cratiță mică la foc mediu spre mare și fierbeți până scade la aproximativ 3 linguri și lichidul are o consistență groasă. Puneți deoparte. După ce s-a răcit, adăugați restul ingredientelor dressingului, de la oțet la sare și piper . Amestecați și puneți deoparte pentru a lăsa aromele să se contopească.

Asezați spanacul intr-un bol mare, adăugați ceapa, pepenele, zmeura și semințele de rodie. Împărțiți în patru porții și adăugați dressingul.

Porții

Dressingul face aproximativ ¾ ceașcă, salata face cât pentru 4 porții.

Analiza nutrițională pe porție: 376 calorii; Grăsime 63% (26 de grame ); 3,8 grame de grăsimi saturate; Proteina 5 %; 32% carbohidrați; 6.2 grame de fibre, scrie centrulnatura.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii