Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Internațională a Păcii. Tema din acest an, „Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă şi durabilă“

ro

21 Sep, 2021 09:24 1095 Marime text
  • Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare .
Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței.

De exemplu cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar.

Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare .

Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City). Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”.

Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, tema aleasă pentru marcarea acestei zile este "Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă şi durabilă", potrivit https://internationaldayofpeace.org. Marcarea acestei zile propune o dată asumată la nivel internaţional pentru ca umanitatea să se dedice păcii deasupra tuturor diferenţelor şi să contribuie la construirea culturii păcii.

În acord cu apelul, din 23 martie 2020, al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, privind încetarea focului la nivel mondial, şi repetat cu prilejul sesiunii Adunării Generale a Naţiunilor Unite din septembrie 2020, Consiliul de Securitate a adoptat în februarie 2021, în unanimitate, o rezoluţie prin care se cere statelor membre sprijin pentru a contribui la oprirea conflictelor locale. Încetarea conflictelor la nivel mondial trebuie să fie respectată în continuare, pentru a se asigura celor surprinşi în conflict acces la vaccinurile şi tratamentele care le pot salva viaţa, potrivit www.un.org., citat de agerpres.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii