Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua internationala a leilor! Sunt felinele cele mai curajoase din lume (video)

ro

10 Aug, 2020 15:22 3526 Marime text
  • Este una dintre cele mai mari feline și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri (după ursul polar, ursul brun și tigru).
  • Leul mascul poate fi recunoscut ușor datorită coamei sale și poate cântări până la 250 kg.
Leul (Panthera Leo) este o specie de mamifere carnivore din familia felidelor, fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant al subfamiliei felinelor mari. La data de 10 august este celebrată Ziua internationala a leilor.

Este una dintre cele mai mari feline și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri (după ursul polar, ursul brun și tigru).

În sălbăticie, rar ajunge să trăiască 8-10 ani, dar în captivitate ajunge până la vârsta de 35 de ani. Este un animal foarte puternic și feroce (numit regele animalelor); trăiește în grupuri (formate din 1-3 masculi și 5-10 femele) în savanele africane și mai rar în SV Asiei. Se reproduce și în captivitate (2-4 pui după trei luni de gestație).

Leul mascul poate fi recunoscut ușor datorită coamei sale și poate cântări până la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cântărind până la 150 kg. Leii trăiesc în jur de 20 ani, scrie wikipedia. org. Leii sunt animale carnivore care trăiesc în grupuri (familii) constând din femele înrudite, pui de ambele sexe și un mascul neînrudit, care se împerechează cu femelele adulte. Femelele se ocupă cu vânatul, în timp ce masculii apără și mențin frontierele teritoriului. Puii masculi sunt dați afară din grup când ajung la maturitate.

Cu toate că este cunoscut ca „regele junglei”, leul este un animal care trăiește în câmpii deschise, și poate fi găsit prin toată Africa. Chiar și așa, este o specie în pericol, populații semnificative găsindu-se doar în parcurile naționale din Tanzania și Africa de Sud.Ultimul rămas al subspeciei leului asiatic (Panthera leo persica), care în vechime trăia din Grecia până în India, trăiește acum în Pădurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 700 de lei mai trăiesc într-un sanctuar din statul Gujarat.

Leii au dispărut din Grecia, ultimul loc în care mai trăiau în Europa până în anul 100 d.Hr., dar populații semnificative au rămas în nordul Africii până la începutul secolului XX.Dacă în anii 1960 existau 450.000 de lei, în anul 2011 mai erau cel mult 20.000.

Leii sunt un simbol care apare des în heraldica familiilor regale și a nobilimii. Apar și în arta plastică chineză, deși nu au trăit niciodată în China. Niciun alt animal nu a primit mai multă atenție în artă și literatură. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epocii pietrei, în special în picturile rupestre, se întâlnesc frecvent desene reprezentând lei.

 
Sursa foto: Wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ TheBesT
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii