Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua alimentelor prăjite. Care este secretul unei prăjeli reușite

ro

02 Dec, 2020 15:35 1942 Marime text
  • Din punct de vedere al gustului alimentelor prăjite, ideal ar fi să folosim la prăjit grăsime neutră, care să nu modifice sau să influențeze gustul produsului final și să nu transfere aroma de la un aliment prajit anterior la următorul.
Data de 02 decembrie marchează Ziua alimentelor prăjite.

Trebuie să recunoastem ca mancarea prajita are alt gust, fie ca vorbim de dovlecei pane, hamsii sau snitel. Instinctul nostru ne spune ca prajeala e buna pentru simplul motiv ca inseamna grasime, iar grasimea ne ajuta sa crestem, ne ofera energie concentrata si, in plus, ne protejeaza si de frig. In acceptiunea Naturii, grasimea inseamna supravietuire si sanatate si ar fi absurd sa negam acest lucru. Nu trebuie sa uitam, insa, ca nu orice grasime si in orice cantitate sunt bune, fie ca vorbim de alimente sau de circumferinta propriului abdomen. De altfel, si alimentele prajite pot fi sanatoase. Daca stim sa prajim corect ne putem bucura din cand in cand de un cartof bine rumenit sau de o portie de aripioare crocante. 

Care este secretul unei prăjeli reușite?

Temperatura si tipul de grasime folosite. Ideal ar fi ca temperatura sa nu depaseasca 180 de grade Celsius, iar grasimea in care prajim alimentele sa fie stabila, sa nu genereze produsi toxici, adica sa aiba un punct de ardere inalt. Concret, este indicat sa folosim grasimile saturate si mononesaturate: 
  • Grasimile animale tip untură - cele mai stabile
  • Grasimea de cocos și de palmier - grăsimi vegetale foarte saturate
  • Uleiul de măsline - grasime mono-nesaturată
Trebuie evitate grasimile vegetale poli-nesaturate, care se oxideaza rapid la incalzire si elibereaza produsi toxici si indigesti:
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de porumb
  • Uleiul de rapiță
  • Uleiul din soia
Din punct de vedere al gustului alimentelor prajite, ideal ar fi sa folosim la prajit grasime neutra, care sa nu modifice sau sa influenteze gustul produsului final si sa nu transfere aroma de la un aliment prajit anterior la urmatorul. La acest capitol uleiul de masline isi pune cel mai puternic amprenta, in timp ce grasimea de cocos si de palmier sunt neutre. 

Analizand obiceiurile si datinile romanesti, vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem un adevar vechi de cand lumea: nu e prajeala mai gustoasa si mai sanatoasa decat aia facuta in untura! Iar silueta este singura care ne spune cat de des putem beneficia de asa un rasfat, informează psihonutritionistului Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Sursa foto: antena3.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii