Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„„Este un drum greu, veninos câteodată” Ce au declarat, emoţionaţi, cavalerii culturii constănţene (galerie foto)

ro

20 Feb, 2014 00:00 2117 Marime text
Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa, compozitorul Dumitru Lupu şi actorul şi regizorul Liviu Manolache au primit, ieri, medaliile Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Cei trei constănţeni au primit distincţiile de la Smaranda Oţeanu Bunea, directorul fondator al Operei Comice pentru Copii, în cadrul unui eveniment organizat la Casa de Cultură, la care au luat parte şi viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, şi ÎPS Arhiepiscopul Tomisului.
 
Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa, compozitorul Dumitru Lupu şi actorul şi regizorul Liviu Manolache, director general al Festivalului de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”, au primit, ieri, medaliile şi diplomele aferente Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Amintim că preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe cei trei constănţeni cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler la sfârşitul lunii ianuarie.
De la eveniment nu au lipsit viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, consilierul local Marioara Cojoc şi ÎPS Arhiepiscopul Tomisului.
 
„O bucurie şi o onoare”
 
Vizibil emoţionat, Gheorghe Ungureanu, distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - promovarea Culturii, a declarat, la finalul festivităţii: „Este un moment extraordinar. Nu oricine primeşte Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Cavaler, prin decret prezidenţial. După o muncă intensă, răsplata a venit. Este o bucurie şi o onoare pentru mine, ca director al Casei de Cultură. Nu reuşeam să ajung aici dacă nu aveam un colectiv minunat”.
Aşa cum se menţionează pe diploma primită, Gheorghe Ungureanu a fost distins cu acest titlu „îndeosebi pentru promovarea unei educaţii artistice de calitate în rândul tinerelor generaţii”.
 
„Sunt bucuros, sunt bulversat”
 
Şi compozitorul Dumitru Lupu, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică, a mărturisit că trăieşte un eveniment emoţionant: „Este un moment important. Pentru oricine ar fi un moment important, mai ales când ajunge la vârsta la care începe să culeagă roadele muncii sale de-o viaţă. E o încununare. Sunt bucuros, sunt bulversat. Am o stare de bine”.
Sute de cântece din fonoteca Radio-Difuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii. Lupu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Ovidius” Constanţa.
 
„În fiecare clipă încerc să schimb ceva în viaţa culturală”
 
Nu în ultimul rând, actorul şi regizorul care duce mai departe Festivalul Mamaia Copiilor, Liviu Manolache, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - promovarea Culturii. În acest context, Liviu Manolache a declarat: „Este o încununare a unor realizări pe care le-am făcut în primul rând pentru oameni. Noi pentru ei lucrăm, pentru oameni”. Întrebat dacă mai încearcă să schimbe ceva în viaţa culturală din Constanţa, Liviu Manolache a mărturisit: „În fiecare clipă încerc să schimb ceva în viaţa culturală prin ceea ce fac. De-aia am şi făcut Ora de teatru (n.r. un proiect ce poartă semnătura lui Manolache, derulat în liceele constănţene). De-aia şi încerc să fac Festivalul Mamaia Copiilor. Sigur, festivalul nu-l fac singur, ci împreună cu instituţiile statului român. Fac festivalul pentru că, în încăpăţânarea mea, am această dorinţă ca aceşti copii să descopere limba română în continuare. Noi, ca oameni de cultură, avem datoria să venim ca o ofertă adevărată la ceea ce înseamnă adevărul despre cine suntem noi pe aceste meleaguri”.
„A fost un drum greu?”, l-am întrebat pe Liviu Manolache, unul dintre cei mai valoroşi actori constănţeni. „Este un drum greu. Este un drum veninos câteodată. Este un drum cu oprelişti. Dar voi continua ceea ce am făcut”, a subliniat directorul Festivalului Mamaia Copiilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii