Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Enciclopedia digitală „România 1918“ - memento al celui mai important proiect naţional, Centenarul

ro

03 Apr, 2018 00:00 3982 Marime text
Fundaţia SIVECO lansează astăzi enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente şi imagini“, o producţie SIVECO România, în parteneriat cu instituţii prestigioase de cultură şi personalităţi ale societăţii româneşti.

Enciclopedia digitală „România 1918“ celebrează oamenii şi momentele-cheie care au făcut posibilă întregirea României acum 100 de ani. Este o colecţie unică de sute de imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care comemorează Marea Unire, arme din Primul Război Mondial, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front şi din spatele frontului.

Aplicaţia a fost creată şi este oferită şcolii româneşti şi românilor de pretutindeni în anul Centenarului ca un memento al celui mai important proiect naţional. Aplicaţia se poate descărca gratuit de pe orice platformă sau din http://romania1918.eu începând cu 3 aprilie a.c.

„Enciclopedia este dedicată miilor de românce şi de români, femei, bărbaţi şi copii, profesori şi preoţi, avocaţi şi ingineri, ţărănci şi prinţese, soldaţi şi generali, oameni simpli sau erudiţi inventatori, pictori, scriitori sau muncitori care s-au sacrificat pentru ca România să fie cea întreagă de astăzi. În egală măsură, ea este dedicată celor care poartă în suflet credinţa în România şi în destinul curajos al naţiunii române. Veţi afla în această Enciclopedie poveştile unor oameni care nu apar în manualele din care învăţăm la şcoală, dar sunt mult mai preţioşi prin caracterul lor decât mulţi dintre cei care au notorietate“, declară Radu Jugureanu, coordonatorul proiectului şi director eContent SIVECO România.

În cadrul aplicaţiei există peste 370 de imagini rare, provenite din colecţii particulare sau muzeale (dintre care unele au fost animate), opt filme de epocă, 12 obiecte 3D, 24 de hărţi digitale interactive şi grafice cu informaţii.
De asemenea, pentru a fi atractivă pentru copii, enciclopedia conţine şi două jocuri 3D care simulează bătălii istorice din perioada Primului Război Mondial.

La conferinţa de lansare de la Camera de Comerţ şi Industrie a României participă o parte a echipei de voluntari care a contribuit la realizarea Enciclopediei: istorici, cercetători, colecţionari, profesori universitari, muzeografi, scriitori, bloggeri, dezvoltatori, graficieni, testeri, web designeri, oameni de marketing, specialişti în arme. Îi puteţi găsi pe toţi menţionaţi în secţiunea Creatori şi Parteneri, pe www.romania1918.eu.
 
Consiliul ştiinţific al enciclopediei este format din personalităţi ale ştiinţei, istoriei şi culturii româneşti: general prof. univ. dr. Mihail E. Ionescu, prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, istoricul Neculai Moghior, prof. univ. dr. Ioan Opriş, lt. gen. (ret.) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, dr. Simona Tănăsescu, prof. Simona Tănase, dr. Doru Dumitrescu şi dr. Gabriel Leahu.
 
Partenerii care au contribuit la realizarea conţinutului şi la ilustrarea enciclopediei sunt: Arhiva Naţională de Filme, Consiliul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Naţional Castelul Peleş, Muzeul Naţional de Istorie a României/www.marelerazboi.ro, Muzeul Naţional de Istorie al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie Satu Mare, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Mausoleul Mateiaş, Muzeul Municipal Câmpulung, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Biblioteca Digitală a Bucureştilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, editurile Stefadina, Polirom, Cetatea de Scaun şi Litera.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii