Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, împlinește astăzi 69 de ani

ro

27 Sep, 2021 08:45 1921 Marime text
  • Pasiunea lui Dumitru Prunariu pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie.
  • Gen.(r) Dumitru Prunariu este membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști. 
Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Brașov. A absolvit Liceul de Cultură Generală nr. 4 (actualul Colegiu National „Grigore Moisil") din orașul natal în anul 1971.

Pasiunea lui Prunariu pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, așa cum declară într-un interviu:

„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos.

Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre.

Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat”, spune acesta.


El și-a început calea spre stele de la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. Avea 17 ani când a dobândit premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”.

A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica" din București în anul 1976 cu specializarea inginerie aeronautică. 

„La mulţi ani şi multă sănătate, domnule general-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu! Este singurul român care a zburat în spațiul cosmic, scrie MApN, pe pagina de Facebook.

La 14 mai 1981 a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”.

A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române şi membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei Americano - Române de Arte şi Ştiinţe.

Gen.(r) Dumitru Prunariu este membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști. 

Sursă foto: Facebook.com / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii