Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturi noi pentru cadre militare, poliţişti şi funcţionari publici. Decizia este definitivă şi obligatorie

ro

30 May, 2019 00:00 17320 Marime text
Curtea Constituţională a României a admis două sesizări de neconstituţionalitate pentru două dispoziţii dintr-o ordonanţă de urgenţă şi o lege prin care militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special vor avea noi drepturi.
 
Mai exact, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special au dreptul de acum încolo la concediu medical pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar au şi alte drepturi, referitoare la asigurări sociale şi la indemnizaţia aferentă.
 
Deciziile sunt definitive şi obligatorii şi se comunică celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor de judecată care au sesizat Curtea Constituţională. Instituţia Avocatul Poporului a pornit de la premisa prelevanţei interesului superior al copilului cu handicap cu vârsta de până în 18 ani, în raport de interesul public din statutul special generat de apartenenţa la anumite categorii socio-profesionale a părintelui. Avocatul Poporului a recunoscut că există o diferenţă a anumitor categorii socio-procesionale faţă de alte categorii de personal, sub aspectul condiţiilor de încadrare, al atribuţiilor, al drepturilor, al incompatibilităţilor şi al interdicţiilor, însă această diferenţă nu trebuie să se oglindească şi în ceea ce priveşte beneficiul unei forme de asigurare socială prevăzute de lege pentru toate persoanele asigurate, cu implicaţii grave asupra respectării dreptului la ocrotirea sănătăţii minorului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii