Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două firme constănţene contestă rezultatul licitaţiei organizate de MFE pentru ajutorarea persoanelor defavorizate

ro

06 Apr, 2016 00:00 3263 Marime text


Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a organizat, în data de 10 decembrie 2015, o licitaţie prin cerere de ofertă pentru furnizare de „cutii cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015“. Contractul este împărţit pe 13 loturi şi are ca obiect furnizarea ajutoarelor alimentare în mai multe judeţe din ţară, având o valoare estimată de 256.835.410,80 de lei fără TVA. Astfel, aproape opt milioane de cutii cu ajutoare alimentare trebuiau să fie furnizate şi transportate la centrele de distribuţie ale primăriilor, în maximum 170 de zile de la data atribuirii contractului, conform licitatiapublica.ro
 
Geocor Trade Imp-Exp SRL a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva rezultatului privind „licitaţia deschisă“, on-line, a contractului de achiziţie publică de furnizare având ca obiect „Cutii cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015“, pentru loturile 4, 5, 6, 7, 9, 10 şi 11, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Firma cerea atât anularea deciziilor autorităţii contractante, în acest caz, MFE, cât şi modificarea raportului procedurii şi obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertelor şi desemnarea ofertei câştigătoare cu aplicarea corectă a principiilor nediscriminării şi tratamentului egal.
 
În cadrul aceleiaşi licitaţii, şi societatea Ned Group SRL a formulat o contestaţie la CNSC, prin care cerea respingerea contestaţiei depuse de Geocor Trade Imp-Exp SRL şi continuarea procedurii cu menţinerea raportului acesteia, inclusiv a deciziei MFE privind rezultatul licitaţiei. De menţionat că societatea constănţeană Ned Group SRL a fost declarată de către MFE câştigătoare a acestei proceduri de achiziţie publică pentru loturile 7 şi 8.
 
CNSC a respins contestaţia formulată de către Geocor Trade Imp-Exp SRL pentru loturile 4, 7, 10 şi 11, dar a admis excepţia invocată de MFE cu privire la „lipsa de interes în formularea contestaţiei de către Geocor Trade Imp-Exp SRL“ pentru loturile 4, 5, 7, 9, 10 şi 11.
 
De asemenea, CNSC a admis contestaţia invocată de Ned Group SRL cu privire la „lipsa de interes“ în formularea contestaţiei de către Geocor Trade Imp-Exp SRL pentru loturile 4, 5, 7 şi 9. Împotriva deciziei se poate formula plângere în termen de zece zile de la comunicare.  

Ce reprezintă loturile contestate?

MFE a organizat, în luna decembrie a anului trecut, această licitaţie, pentru a achiziţiona mai multe cutii cu ajutoare alimentare care vor fi împărţite în cadrul Programului Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015. Pentru o mai bună organizare, MFE a împărţit achiziţionarea acestor alimente pe mai multe zone ale ţării. Cutiile cu alimente urmau să conţină: şase kilograme de făină de porumb, patru litri de ulei pentru gătit, două kilograme de zahăr, o pungă de paste făinoase, conserve şi produse din carne, preparate din ficat, orez, sos de tomate şi fasole.

Loturile contestate de cei doi agenţi economici, respectiv Ned Group SRL şi Geocor Trade Imp-Exp SRL, sunt pentru distribuirea acestor alimente în zonele: Argeş, Olt şi Teleorman (lotul 4), Gorj, Dolj si Vâlcea (lotul 5), C. Severin, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş (lotul 6), Arad, Bihor si Cluj (lotul 7), Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Salaj (lotul 9), Braşov, Covasna, Harghita şi Neamţ (lotul 10), Botoşani şi Suceava (lotul 10).

Despre firmele contestatare

Firma Geocor Trade Imp-Exp SRL are sediul în municipiul Constanţa şi a fost înfiinţată în anul 2001. Din structura acţionariatului societăţii fac parte: Leonard Cristian Nedelcu, născut în septembrie 1975, în oraşul Constanţa, cu o cotă de participare de 40%, şi firma Commsecure Limited, cu sediul social în Cipru, cu o cotă de participare de 60%.  Administratorul societăţii este, din 2006, Cristian Leonard Nedelcu. Domeniul de activitate al firmei este „comerţul cu ridicata al cărnii şi al produselor din carne“.

Leonard Cristian Nedelcu mai apare ca acţionar şi în societăţile Coradi Invest SRL şi Ned Com SRL, din Constanţa.

Firma Ned Group SRL are sediul în municipiul Constanţa şi a fost înfiinţată în anul 2006. Liviu Nicu este acţionar majoritar, deţinând 84,62% dintre acţiunile societăţii, iar Ionuţ Bodilcu este acţionar minoritar, cu 15,38%. Administratorul societăţii este Liviu Nicu, născut în luna ianuarie a anului 1986, în localitatea Slobozia, Ialomiţa. Domeniul principal de activitate al societăţii este reprezentat de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“, conform celor mai recente date disponibile la Registrul Comerţului.

Liviu Nicu mai apare ca acţionar şi în societăţile SC Dga Entertainment Unic SRL şi Xgsm Ro SRL, ambele având sediul în judeţul Constanţa. Ionuţ Bodilcu mai apare ca acţionar în societatea Arena Solution SRL, cu sediul în oraşul Constanţa.

Ce contracte au mai obţinut agenţii economici contestatari. Geocor Trade, „abonată“ la contracte cu MAI

În luna iunie a anului 2013, Ned Com SRL se număra printre societăţile cărora li se atribuia câte o parte din contractul prin care erau furnizate alimente destinate soldaţilor Unităţii Militare 02022 din Constanţa. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a cumpărat atunci alimente de la Granbis SRL, Mira Sistem Group SRL, Ned Com SRL şi Dobrogea Onix SRL.


Pe de altă parte, Geocor Trade Imp-Exp SRL a furnizat şi ea, de-a lungul timpului, alimente pentru soldaţii aceleiaşi unităţi militare. De altfel, firma a fost întotdeauna „abonată“ la contractele instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Numai în anul 2016, firma a încheiat contracte de furnizare de produse alimentare cu Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ din București, Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila“, Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina sau Spitalul Clinic C.F. Cluj. La sfârşitul anului 2013, SC Geocor Trade Imp-Exp SRL declara o cifră de afaceri de 18.800.527 de lei, un profit net de 495.106 lei şi 17 salariaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii