Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academia Română salută decizia Guvernului privind proiectul Roșia Montană

ro

05 Feb, 2020 00:00 2366 Marime text

Weekendul trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că Guvernul reia procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO, precizând că va fi realizat și un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.
Așadar, controversatul proiect de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană pare să intre într-o nouă etapă, conform intenției făcute publice de Guvern la finele lunii trecute.

Academia Română, consecventă cu poziția sa fermă de apărare a valorilor culturale naționale, de conservare a bogățiilor subsolului României și de protejare a mediului natural – poziție exprimată în repetate rânduri (acad.ro) – salută decizia Guvernului României de reluare a procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în lista patrimoniului mondial al UNESCO.


Totodată, Academia Română, cel mai înalt for de consacrare a valorilor intelectuale, de cercetare și de creație din România, este gata să sprijine în continuare autoritățile statului și alte entități interesate în conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și culturale de la Roșia Montană, în elaborarea grabnică a unui Plan Urbanistic General, în dezvoltarea durabilă a unor activități economice benefice locuitorilor și în stimularea turismului cultural de interes național și internațional în această importantă regiune a Munților Apuseni.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești



Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: ghidurituristice.ro


Citește și:

Protest în Piața Victoriei. Se scandează pentru Roșia Montană (galerie foto + video)

#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)

#DobrogeaAcademică DeclarațiaAcademiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil”



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii